Crkvina koja se širi gradovima visok je alergen


Proljeće donosi visoku koncentraciju peludi drveća i trava u zraku što najbolje prepoznaju alergičari, i to ne samo žitelji šumovitih i ruralnih krajeva već i u gradovima poput Pule koji su bogati zelenim površinama. Do kraja ožujka dominirala je pelud čempresa, koja je umjereni alergen, a od početka travnja vodeću poziciju preuzima pelud bora kao slabi alergen te nešto u manjoj koncentraciji pelud jasena, umjereni do visoki alergen.

- U niskim koncentracijama počela se javljati i pelud trava koja je visoki alergen te pelud korova. Korov prednjači s peludom crkvine, vrste mediteranske koprive, koja spada u visoke alergene, a izrazito je rasprostranjena u gradu Puli zbog svoje velike prilagodljivosti, pa je česta u dvorištima zgrada, na kamenim zidovima i parkovima, kaže Vesna Živković, voditeljica Laboratorija za mikrobiologiju voda i biološka ispitivanja voda u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Zavod već drugu godinu prati koncentraciju peludi u zraku na području grada Pule, što im omogućava uređaj za uzorkovanje peludi postavljen na krovu njihove zgrade u Nazorovoj ulici. Obradom uzoraka određuju se dnevne koncentracije peludi u zraku, a s obzirom na meteorološke prilike, izrađuje se peludna prognoza za nekoliko dana. Raznošenju peludi posebno pogoduju vjetroviti dani, a dobro je znati da se pelud zagrijavanjem zraka diže, a potom počne padati navečer kad se zrak hladi.

U razdoblju koje je kritično za alergiju osjetljive osobe trebaju izbjegavati tijekom lijepa, suha vremena zadržavati se u poljima, livadama, šumi ili parku te zatvoriti prozore u stanu. Preporuča se boravak u zatvorenim i klimatiziranim prostorima te izbjegavanje radova u polju i sportskih aktivnosti na otvorenom. Šetnje se preporučuju kada kiši i neposredno poslije kiše. Prije spavanja treba oprati kosu, jer se pelud s jastuka prenosi u oči, nos i pluća, a odjeću koja se nosi tijekom dana skinuti izvan spavaće sobe. Valja četkati i prati kućne ljubimce, jer i oni također skupljaju pelud, ne sušiti rublje na zraku u vrijeme najveće polinacije te nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter