Crkvi porez na nekretnine, vjeronauk van iz škola

Don Ivan Grubišić (Tom DUBRAVEC/CROPIX)
Don Ivan Grubišić (Tom DUBRAVEC/CROPIX)

"Crkva ne može biti država u državi", jasno poručuje umirovljeni splitski svećenik don Ivan Grubišić, komentirajući svoje aktualne inicijative da se promijene konkordatski ugovori Hrvatske i Vatikana, izmjesti vjeronauk iz škola te uvede crkveni porez. Zastupnik don Grubišić - kojem je u Hrvatskom saboru upravo prošla polovica prvog mandata - nezadovoljan je i privilegijama što ih ima politička elita, pa i on sam. "Saborske su plaće velike kao tri prosječne plaće, a svaka tri mjeseca dobivamo po još sto tisuća kuna. To je pretjerivanje", kaže popularni svećenik u miru, uz napomenu da mu se čini kako u sabornici naprosto "govori zidovima".

- Tko bi trebao pokrenuti proceduru izmjene četiri ugovora Hrvatske i Svete Stolice, koju predlažete?

- Svakako bi to trebala učiniti struktura koja upravlja državom. Dakle, predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskog sabora i premijer trebaju pokrenuti tu proceduru s državne strane, dok sa crkvene strane su za to zaduženi papinski nuncij i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Nama je svejedno tko će to pokrenuti, ali država je u krizi i ne može davati privilegije nikome.

- Treba li, po Vašem mišljenju, crkva plaćati porez na nekretnine, ako se on uvede?

- Apsolutno da treba. Ja sam za slobodu Crkve i vjerskog poučavanja, ali poreze treba plaćati kao i svi drugi. Crkva ne smije imati privilegije. Nije u redu da ministar Linić nabija poreze građanima, a da se daju ustupci pojedinim institucijama poput crkve.

- Školski vjeronauk želite vratiti u okrilje crkvenih župa?

- Da, i to je jedan od razloga za promjenu ugovora s Vatikanom. Trebamo se dogovoriti oko vjeronauka, jer je njemu mjesto u crkvenim prostorima. Pri tome želim reći da dvije i pol tisuće vjeroučitelja treba biti zaposleno u župskoj katehezi i dobivati plaću iz crkvenog poreza. (Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter