Crkve na meti zbog vrijednih starina

Župnik Ivan Princ na bočnom je oltaru zatekao samo svijeće izvučen iz svijećnjaka
Župnik Ivan Princ na bočnom je oltaru zatekao samo svijeće izvučen iz svijećnjaka

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je između 9. i 13. veljače iz crkve u Krnici otuđio križ i dva svijećnjaka. Nestao je masivni srebrni križ i mesingani svijećnjaci čime je, prema riječima župnika Krnice i Raklja Ivana Princa, u kulturnom i povijesnom smislu učinjena neprocjenjiva šteta.

Prema onom što smo u Krnici saznali, nisu zamijećeni tragovi provale, a župnik nagađa da su predmeti možda otuđeni iz otvorene crkve, usred bijelog dana. - Moguće je da je netko napravio duplikat ključeva, to je danas lako, kaže župnik Princ.

Posljednjih godina česte su provale u crkve, a još češće u župne dvorove gdje lopovi uzimaju novac i nakit koji je lakše "utopiti" nego stara zvona, kaleže, raspela…

O materijalnoj šteti Princ nije mogao ništa reći, kao ni o starosti te stilskim obilježjima svijećnjaka i križa. Crkva sv. Roka u Krnici izgrađena je 1774. godine, a raskošna unutrašnjost stilski pripada baroku.

- Sigurno da se na nekom tržištu starinama može za to postići dobra cijena. Kažu ljudi da otvorimo crkvu posjetiteljima zbog turizma, ali kako to napraviti kada se događaju ovakve stvari, kaže krnički župnik.

- Ovo su sve bogato ukrašene crkve. Ona u Mutvoranu je pod nadzorom, a tako bi trebalo biti i ova koju su jednom, zbog raskošnog inventara, novinari prozvali "vodnjanskom crkvom u malom". Sigurno da bi trebalo ugraditi neki alarm, kaže Princ i upozorava da su lani lopovi provalili u crkvu u Hreljićima gdje su, uz mesingani kalež i hostije, ukrali čak i vrata tabernakula. (Z. STRAHINJA, snimio N. LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter