Crkve na meti mladog lopova

Crkvu u Labincima mladić je opljačkao je u siječnju ove godine (Arhiva)
Crkvu u Labincima mladić je opljačkao je u siječnju ove godine (Arhiva)

Mladića (27) s područja Pazina, koji je od studenoga prošle godine do utorka kada je uhićen, operirao po crkvama od istočne obale Istre, preko središnjeg dijela pa sve do zapadne obale Istre, uhitila je pazinska policija, a nakon kriminalističkog istraživanja predala ga pritvorskom nadzorniku PU istarske.

Uhićen nakon provala

Mladi lopov pao je u ruke policajcima u poslijepodnevnim satima utorka, a utvrđeno je da je ujutro tog dana provalio u crkvu u Cerovlju i pokušao provaliti u još tri crkve i to u Dolenjoj Vasi, Boljunu i Pazu. To je područje od otprilike 20 četvornih kilometara, a ukupna udaljenost zračne linije iznosi oko 23,47 kilometara.

Policija mladića sumnjiči da je od 15. studenoga do trenutka uhićenja provalio ili pokušao provaliti u 14 crkava, a u neke po dva puta, te se stoga tereti za 16 kaznenih djela krađa, osam u pokušaju. Mladić je u crkve provaljivao bilo noću, bilo danju, a ukrao bi milodare ili novac, koji je crkva stekla prodajom knjiga i suvenira. Budući da to nisu veliki iznosi pobjegao bi s plijenom od svega nekoliko stotina kuna. Više štete, odnosno nekoliko tisuća kuna, napravio je na crkvama oštećenjem vrata ili prozora. U provale je išao osobnim vozilom pa je zato u utorak ujutro mogao obići četiri crkve. Uspio je provaliti jedino u crkvu u Cerovlju, a kojim je redoslijedom u svoj pohod išao, policija nije priopćila, kao niti kolikog se plijena tada domogao. No, toga mu se dana nije posrećilo, jer ga je poslijepodne uhitila policija. Do tada, a od 15. studenoga kada je prvi put, po saznanju policije, provalio u crkvu u Potpićnu te se domogao par stotina kuna, iz 12 krađa se vraćao neotkriven.

Lagane mete

U drugu krađu uputio se u noći na 10. siječnja i to u crkvu u Labincima u koju je provalio. Ostale krađe počinio je kasnije u crkvama u crkvama u Taru, dva puta u crkvu u Svetom Lovreču, Tinjanu, Kaldiru, Ceru, Vižinadi i Svetvinčentu. U crkvu u Modrušanima pokušao je dva puta provaliti.

Koja je nevolja mladića nagnala na provale za sada nije poznato, ali svakako su mu se crkve učinile laganom metom, jer kada odu vjernici, najčešće ode i župnik pa crkva bude prazna.

Porečko-pulskoj biskupiji uputili smo elektronskom poštom nekoliko pitanja, ali nam odgovor jučer nije stigao. Primjerice, zatražili smo odgovore na pitanja koliko je gotovog novca mladić ukrao, a koliko je iznosi šteta na crkvama koju je počinio nasilno ulazeći u njih, kakav su dojam ostavile krađe na župnike, jesu li u crkvama poduzete kakve sigurnosne radnje na zaštiti i hoće li se u tom pravcu išta poduzeti? (Silva BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter