Crkva: Vodici pricaju lascivne viceve po sakralnim objektima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticki vodici, prema iskustvu Crkve, nedovoljno su osposobljeni za vodenje u sakralnim prostorima pa posebnu brigu treba posvetiti njihovoj edukaciji. Vodice, koji su danas u stresnom životu terapeuti, trebaju osposobljavati teološki fakulteti i fakulteti za turizam jer se "u crkvi ne smiju govoriti nebuloze niti goste zabavljati lascivnim vicevima".

Zakljucci su to sa sastanka Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turizma održanog u srijedu u Rijeci pod vodstvom procelnika odbora mons. Ivana Milovana, a sudjelovao je i tajnik odbora Marijan Jelenic, inace vodnjanski župnik.

- Crkva želi pridonijeti uspješnosti turisticke sezone svojom specificnom ulogom te najbolje može udovoljiti covjekovim duhovnim potrebama na odmoru jer i sama nastaje iz duhovnog iskustva, istice Jelenic.

Najavljuje rasprave po regijama i nacionalni simpozij na ovu temu, kao i suradnju s Ministarstvom turizma jer je, dodaje, prevaziden turizam koji nudi samo hranu, sunce i more bez toplih ljudskih prica za dušu.



- Turisticki vodici su dovoljno educirani o sakralnoj baštini, ali dodatno obrazovanje je uvijek dobro došlo, smatra Rosana Matejcic Miljevic iz Društva turistickih vodica Pule, koje okuplja cetrdesetak vodica iz Istarske i Primorsko-goranske županije.

- Pozdravljam inicijativu Crkve jer mislim da je sakralni turizam vrlo važan segment onog što mi prezentiramo gostima. Bilo bi dobro kad bi netko s teološkog fakulteta na seminarima dodatno educirao turisticke vodice. No, Društvo turistickih vodica brine o dodatnoj edukaciji pa i onoj o sakralnoj baštini.

Takoder, postoje pravila kojih se svi koji ulaze u crkve trebaju pridržavati, a nikad iz crkvi nismo dobili povratnu informaciju da se netko od vodica neprimjereno ponašao. Naši vodici poštuju kodekse institucija u koje vode turiste. Izdvojenih slucajeva sigurno ima jer vodica ima mnogo, ali hoce li se organizirati dodatna edukacija ovisi i o Ministarstvu turizma, kaže Matejcic Miljevic.

Ako se teolozi ukljuce i educiraju turisticke vodice, trebaju ih poducavati ne samo o katolicanstvu nego i o drugim religijama i religijskoj kulturi opcenito, istaknula je. (Petra LUKEŽ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter