Crkva u Vižinadi u novom ruhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blagoslovom crkve sv. Jeronima i prigodnim zabavnim programom u Vižinadi je u nedjelju proslavljena kompletna obnova župne crkve. Novo ruho crkve nakon svecane mise blagoslovio je župnik Alojzije Baf.

Obnova crkve pocela je 2007. kada je sanirano krovište, oluci te oborinska odvodnja. Zvonik je obnovljen 2010., a u  posljednjoj fazi koja je pocela je u listopadu prošle godine sanirana je fasada, obnovljene škaline ispred crkve te natpis na procelju. Crkva je gradena od 1836. do 1840. godine na temeljima ranije crkve iz 16. stoljeca. Crkva i zvonik nisu pod konzervatorskom zaštitom, a sredstva za njihovu obnovu osigurali su Opcina, regija Veneto za zvonik, te obrtnici, poduzetnici i župljani.

S obzirom na to da se prije nekoliko mjeseci razvila polemika i protivljenje dijela mještana župnikovoj odluci o zamjeni stogodišnjih škalina ispred crkve, pitali smo župnika kako je sve završilo, na što je rekao da su postavljeni novi. (V. HABEREITER)

Ukrali gurne s kapelice na groblju
Nepoznati pocinitelj ili više njih proteklog je vikenda s kapelice i crkve na Božjem Polju kod Vižinade skinuo desetak bakrenih gurni. Najveci dio njih nestao je sa stražnje strane kapelice ispred groblja gdje ne dopire svjetlo javne rasvjete, dok je jedna odnijeta s grobljanske crkve svete Marije. Isto se dogodilo prije tri godine kada su lopovi s istog mjesta odnijeli 24 metra bakrenih gurni. Vižinada je cesto na meti kradljivaca. Prije pet godina ukradena su prometna ogledala na raskrižjima, a nestajala su dva puta s istih punktova.


Podijeli: Facebook Twiter