Crkva: Neisplata placa je grijeh i krada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peti Hrvatski socijalni tjedan - obnovljen nakon više desetaka godina na poticaj Hrvatske biskupske konferencije i organiziran od Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve - za koji je razmatrana tema Kultura rada u Hrvatskoj, okoncan je u nedjelju donošenjem Deklaracije koju više od 300 sudionika predstavnika svih (nad)biskupija u Hrvatskoj te 60-ak eminentnih predavaca upucuje hrvatskoj javnosti.

Polazeci od toga da je rad eticka, moralna i duhovna, a tek onda ekonomska kategorija, u Deklaraciji se posebice naglašava želja i potreba da se Hrvatska država snažnije, konkretnije, vodeci racuna o najslabijima, ukljuci u rješavanje pitanja i problema vezanih uz rad: nezaposlenost, zlostavljanje na radu, zaštitu radnickih prava, redovitu isplatu placa, poštivanje vlastitih blagdana, stvarno poštivanje radnickog prava na odmor, poticanje društveno odgovornog poduzetništva i vrijednosti rada, promišljanje rada buducnosti, uklanjanje rada na crno i uvjeta koji do njega dovode, stabilnost rada u poljoprivredi, promocija odgoja za rad i dobrovoljni rad.

Sve to Deklaracija razraduje u 11 tocaka. Njome se tako inzistira i na zakonima koji ce ucinkovito štititi radnika i omoguciti stvarnu provedbu radnickih prava. Pace, kaže se da radnicima valja osigurati zaposlenost, dostojne uvjete rada te redovitu isplatu dostojne place jer je teološki neisplata placa grijeh, a društveno ništa drugo nego krada!

Istice se, takoder, da je sloboda od nedjeljne tlake nužni uvjet mogucnosti odgoja u obitelji pa i odgoja za rad. Zbog toga se zahtijeva da se hrvatskim obiteljima omoguci nedjeljom biti zajedno i slaviti dan Gospodnji. To je, kako je rece predsjednik Organizacijskog odbora Gordan Crpic, nulta pretpostavka da bi obitelj mogla funkcionirati.

Država, pak, i državne institucije trebaju djelovati društveno da bi zadobile povjerenje gradana. Jer, uz ovakvo nepovjerenje u institucije teško je ocekivati bilo kakav razvoj, pa i gospodarski. (Siniša PAVIC/Novi list)

Šutnja o "Dajli"
Novinari su od biskupa Vlade Košica pokušali dobiti komentar novinskih napisa da su se hrvatski biskupi jedva dogovorili oko službenog objavljivanja priopcenja o slucaju "Dajla" te se podijelili u dvije suprotstavljene skupine. Pitanja takve vrste nisu, medutim, prošla. Tema je bio samo socijalni tjedan.

 


Podijeli: Facebook Twiter