Crkva ne treba provoditi javnu nabavu

Motovunski kolokvij (M. RIMANIC)
Motovunski kolokvij (M. RIMANIC)

U povodu obilježavanja 400-te obljetnice posvete župne crkve Sv. Stjepana u Motovunu, održan je kolokvij "Crkva u Motovunu s pravnog, povijesnog i kulturološkoga gledišta". U raspravi su sudjelovali doc. dr. sc. Ivan Milotić, koji je govorio o pravnom razvoju crkvene organizacije u Motovunu i kontekstu izgradnje župne crkve sv. Stjepana, mr. iur. can. Martina Laković govorio je o razvoju kanonsko-pravnih ustanova župe Motovun od osnivanja do danas, dipl. iur. Ivan Palčić o javnoj nabavi, sufinanciranju i založnim pravima prilikom obnove sakralnih spomenika s osvrtom na Motovun.

Namjera ovog skupa je propitivanje pravne povijesti, prava i kulture i općenito povijesti župe Motovun, pojašnjava Milotić, organizator kolokvija održanog u suradnji s Općinom Motovun i ovdašnjom župom Sv. Stjepana. Radi se o temama iz kanonskog prava i onima koje su relevantne za župu Motovun, a to su ponajprije javna nabava, založna prava, odnos kaptola i župe prvi oblici crkvene organizacije i obnova motovunske župne crkve.

Temeljna je rasprava, kaže Milotić, crkva i javna nabava, uz zaključak kako Crkva, po pozitivnom pravu, nije obveznik javne nabave. Razjašnjena je, dodaje Milotić, i situacija sa založnim pravima koja se stavljaju na crkvene građevine, prilikom dobivanja sredstava iz javnih proračuna. To, prema zaključku kolokvija, ne mora biti ograničavajući faktor u potpisuju ugovora i prihvaćaju sredstava od javno pravnih tijela. Raspravljalo se o odnosu župe i kaptola, jer to je prvorazredno pitanje za povrat crkvene imovine. U tu se raspravu uključio Jordan Matković, zastupnik motovunske župe Sv. Stjepana u postupku povrata crkvene imovine. Pitanje je: ima li župa pravo na povrat imovine motovunskog kaptola, dakle postoji li kaptol ili ne postoji.

Nakon rasprava zaključeno je da župa ima legitimitet tražiti povrat imovine koja je nekoć pripadala motovunskom kaptolu koja je tijekom vremena nacionalizirana. U drugom dijelu kolokvija mr. iur. can. Ilija Jakovljević govorio je o provedenim restauratorsko-konzervatorskim radovima na tornju i župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Motovunu. Gianfranco Abrami, suradnik Centra za povijesna istraživanja u Rovinju, govorio je o crkvama na području Motovuna, a dr. Livio Prodan podsjetio je na pojedine crtice povijesne hagionimije župe Motovun. Na kraju je sudionike kolokvija mr. sc. Marino Baladini proveo gradom izlažući im o Motovunu u razdoblju Bizanta. Nastojali smo, da budu teme unikatne aktualne i da u raspravama sudjeluju različiti profili stručnjaka, a pogotovo da o se u raspravu uključe crkveni pravnici, zaključuje Milotić. Ovom je prigodom predstavljena brošura "Župa svetog Stjepana u Motovnu koju je napisao Ivan Milotić, a objavio "Josip Turčinović" d.o.o. iz Pazina. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter