Crkva mora platiti odštetu žrtvi svećenika pedofila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustanove Katoličke crkve u Sloveniji morat će platiti odštetu od 80.000 eura žrtvi svećenika koji je umro prije šest godina, neposredno pred izricanje presude, a sudilo mu se za pedofiliju, odnosno 16 spolnih napada na djevojčice mlađe od 15 godina kojima je bio vjeroučitelj.

Iako je svećenik župe Arče kod Celja Karl Jošt umro od moždane kapi u kućnom pritvoru pa je postupak bio obustavljen, jedna od žrtava, danas 28-godišnjakinja, pokrenula je odštetni zahtjev u privatnoj parnici, tražeći 140.000 eura od mariborske nadbiskupije i nadbiskupije Celje te župnog ureda Arče.

Okružni sud u Mariboru u drugostupanjskoj presudi koja još nije konačna odredio je odštetu od 80.000 eura, koju moraju isplatiti nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Arče.

Sud je procijenio da je po obligacijskom pravu Crkva objektivno odgovorna za odštetu jer je Jošt bio njen službenik i nastupao u ulozi župnika te da se njegova aktivnost u ulozi vjerskog službenika vremenski ne može odijeliti od slobodnog vremena kad je navodno napastovao djevojčice.

Mediji navode da je riječ o prvom slučaju u Sloveniji da je Crkva proglašena odštetno odgovornom za prijestupe svećenstva kad su posrijedi pedofilski skandali.

Kad postane pravomoćna, presuda Okružnog suda u Mariboru mogla bi biti sudski presedan za sve slične slučajeve. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter