Crkva i kapelanija posvećene bl. Miroslavu Bulešiću

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac posvetio je oltar (D. ŠTIFANIĆ)
Vojni ordinarij Juraj Jezerinac posvetio je oltar (D. ŠTIFANIĆ)

Temeljito obnovljena crkva u Odmaralištu Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu danas je posvećena blaženom Miroslavu Bulešiću, čime je ujedno tom istarskom svećeniku i mučeniku prvi put posvećeno jedno sakralno zvanje. Osim crkve, Bulešiću je posvećena i Policijska kapelanija za Policijsku upravu istarsku, te je on proglašen njenim zaštitnikom. Kapelanija će ubuduće nositi naziv Policijska kapelanija blaženog Miroslava Bulešića za PU istarsku, a Dan kapelanije obilježavat će se 6. studenoga.

Blaženikove relikvije postavljene su u novi kameni oltar, svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac, a prigodnu homiliju izrekao je porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan. Jezerinac je blagoslovio i novopostavljeni kip blaženika.  

Preimenovanje crkve u blaženog Miroslava Bulešića od velikog je značaja za Policijsku upravu istarsku i kapelaniju PU istarske jer se na taj način daje dodatni značaj duhovnoj skrbi svih djelatnika, rekao je načelnik PU istarske Dragutin Cestar.  

- Želimo približiti naše svece što bliže ljudima, a posebno njihove poruke. Kad je riječ o poruci, što se tiče Bulešića, meni se sviđala misao po kojoj je vrlo velik, to je veličina čovjeka po kojoj se vidi kako je on živio. Rekao je "Moja osveta je oprost". Da ništa drugo nije rekao, velik je po tome i po toj poruci, posebno danas u ovom našem vremenu. Kada Bulešić kaže da se ne osvećuje, tu se vidi ljubav prema čovjeku, on razumije čovjeka u njegovoj dubini, rekao je Jezerinac.

Policijski kapelan Ilija Jakovljević rekao je da je posvećenje valbandonske crkve rezultat dužeg zajedničkog razmišljanja s biskupom ordinarijem Draženom Kutlešom i biskupom u miru Ivanom Milovanom.

- Budući da sam sad vicepostulator u kauzi za proglašenje Miroslava Bulešića svetim, bilo mi je na srcu da posvećenje učinimo prvo negdje u Istri. Usto, želio sam na jedan način djelatnicima PU istarske, ali i svima onima koji dolaze u Valbandon na odmor, približiti lik mladog svećenika Miroslava Bulešića i njegovu rečenicu "Moja osveta je oprost", rekao je Jakovljević.   

Svečanosti su prisustvovali vojni i policijski kapelani Vojnog ordinarijata Hrvatske, predstavnici Općine Fažana i PU istarske. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter