Cristine Mackey u Studiju Golo brdo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku ovogodišnjeg izložbenog ciklusa u Studiju Golo brdo nastupila je Christine Mackey iz Irske. U i oko studija irska umjetnica je uz pomoc supruga Seana O'Reilliya, voditelja Kiparskog centra Irska, pokazala dio kombinacija raznih disciplina, sadržaja i alata, kojima se bavi i uspostavlja vezu sa kolegama iz svijeta.

Kako je sama rekla na otvaranju izložbe, Christine Mackey crtanje smatra interdisciplinarnim i komunikacijskim alatom kojim uspostavlja kontakt s ljudima i mjestima koja oni nastanjuju i stvaraju, istovremeno pokrecuci zaigrani pristup nacinu na koji vidimo i doživljavamo svijet. Po njenim rijecima crtanje, bilo da je osmišljeno kao plan, skica, skupina uputstava, mapa, nacrt ili zapis koji oslikava radnje, procese, iskustva kao i metode smišljanja ideja, može stvoriti platformu na kojoj se razvija diskurzivna razmjena izmedu samog crtanja s jedne strane i njegovog potencijala za društvena istraživanja s druge.

Za nastup na Golom brdu Mackey je na platou ispred galerije postavila mape na kojima su posjetioci crtali spajajuci brojeve. Primjenjujuci crtanje njenih likovnih zagonetaka tako su otkrili crteže ptica koje su najugroženije na europskom kontinentu. Mackey time svojim likovnim djelovanjem upozorava i na ekološke teme. Na prostoru u kojem djeluje izmedu Belfasta u Sjevernoj Irskoj i Leitrima u Republici Irskoj cesto sadnjom biljaka i stablašica nastoji upozoriti na zapuštene zelene površine, koje se potom nakon nicanja pocinju uredivati.


Podijeli: Facebook Twiter