Cristiano Ronaldo osvojio Zlatnu loptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zvijezda portugalske reprezentacije i Real Madrida Cristiano Ronaldo dobitnik je Zlatne lopte za 2013. godinu koju od 2010. zajednički dodjeljuju Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i France Football.

Portugalcu je to druga nagrada za najboljeg nogometaša na svijetu nakon što je proglašen najboljim i 2008. u izboru FIFA-e. Ronaldo u prošloj godini nije osvojio niti jedan trofej u dresu Kraljevskog kluba i Portugala, što baca malu sjenu na ovaj izbor, međutim njegov individualni učinak je bio sjajan. Ukupno je u svim natjecanjima u 59 nastupa zabio 69 golova uz 19 asistencija.

Ronaldo je nagradu osvojio ispred Argentinaca Lionela Messija, koji je slavio posljednje četiri godine, te Francuza Francka Riberyja.

- Hvala svima koji su glasovali za mene, hvala i mojim suigračima u reprezentaciji i klubu bez kojih ove nagrade ne bi bilo. Ovo je za mene trenutak prepun emocija, kazao je Ronaldo koji je nagradu primio u društvu svog sina, dok su njegov uspjeh iz publike pratili djevojka ruski model Irina Shayk te majka.

Najboljim trenerom prošle godine očekivano je proglašen Jupp Heynckes koji je na klupi Bayerna osvojio Ligu prvaka, njemačko prvenstvo, njemački kup, te njemački superkup. Heynckes je slavio ispred Alexa Fergusona i Juergena Kloppa.

Najboljom trenericom proglašena je izbornica njemačke reprezentacije Silvia Neid koja je 'elf' predvodila do europskog trona. Najbolja nogometašica je Njemica Nadine Angerer.

Počasnu Zlatnu loptu dobio je legendarni Brazilac Pele kojem je nagradu uručio predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

- Obećao sam obitelji da se neću rasplakati, ali emocije su me ponijele. Kod kuće imam mnogo trofeja, no sada je moja kolekcija puna, kazao je Pele sa suzama u očima.

Izabrana je i najbolja momčad godine u kojoj su sva tri finalista Ronaldo, Messi i Ribery. U najboljih 11 su: Manuel Neuer (Bayern) - Philipp Lahm (Bayern), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiaga Silva (Rapid St. Germain), Dani Alves (Barcelona) - Andres Iniesta (Barcelona), Xavi (Barcelona), Franck Ribery (Bayern) - Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Zlatan Ibrahimović (Paris St. Germain), Lionel Messi (Barcelona).

Nagradu za fair-play dobio je nogometni savez Afganistana jer je u toj zemlji nakon deset ratnih godina odigrana službena nogometna utakmica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter