Creski supovi sele na Krk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postavljanjem prstena na ove godine izleglog supa u gnijezdu na Plavniku završeno je ovogodišnje markiranje kraljeva nebeskih visina na kvarnerskim otocima, kojim je ujedno zabilježen i rekord. Naime, ove je godine markirano 49 bjeloglavih supova, što je u proteklu 21 godinu, koliko ekipa za markiranje predvodena ornitologom dr. sc. Goranom Sušicem, provodi integralnu zaštitu supova, najveci broj u jednoj godini markiranih ptica.

Nakon što se pregledom terena od prosinca prati broj parova koji su se poceli gnijezditi, potom koliko ih ima jaje i na kraju koliko se malih supova izleglo i preživjelo, u posljednjoj fazi sustavnog pracenja u svibnju su se na supove postavljali prstenovi. Sup na Plavniku je ostao posljednji jer je u svibnju bio toliko slabašan i mali da ga nije bilo moguce markirati.

Stabilizaciji kolonije kvarnerskih otoka znacajno je pomoglo oporavilište u Eko centru Caput Insulae Beli, koje je u svojih 15 godina postojanja zbrinulo 120 supova, od kojih je 90 preživjelo i pušteno na slobodu, a mnogi su od njih svoja gnijezda svili na Krku. Time je znacajno poboljšana krcka kolonija, a supovi sa Cresa susjedni otok kao lokaciju gnijezda biraju zbog vecih kolicina hrane.

Dr. sc. Goran Sušic upozorava, medutim, da do drasticnog smanjenja supova dolazi na Plavniku, na kojem je prije pet godina bilo 12 supova, a ove godine obitavaju svega tri mlade ptice! Razlog su ljudi, koji uznemiravaju ptice, tvrdi.

Naime, u blizinu gnijezda svakodnevno dolaze izletnicki brodovi s Krka puni turista. U želji da što bolje vide ptice, turisti cesto plješcu i plaše ih ne bi li provirile i poletjele da ih mogu slikati, što uznemirava supove.


Podijeli: Facebook Twiter