Creska: Spoticanje oko nogostupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt rekonstrukcije Creske ulice u Puli, koji obuhvaca preinaku prometnice, izgradnju nogostupa i oborinske odvodnje te nadopunjavanje javne rasvjete, ocito ne zadovoljava pojedine stanare ove ulice na Velom Vrhu. Stanari, koje zastupa jedan rovinjski inženjer, upozoravaju na premalu širinu nogostupa.

Zašto su trebala dva nogostupa


- Nogostup ne smije prema propisima biti uži od 120 centimetara, a u Creskoj ce na lijevoj strani u najužem dijelu biti širok svega 52, odnosno na desnoj 73 centimetra. Usto, bit ce postavljeno šest stupova javne rasvjete. Zanima nas kako ce majke s bebama u kolicima ili starije osobe u invalidskim kolicima proci tim nogostupom? Upozoravamo sada jer sutra ce biti prekasno, rekao nam je jucer u telefonskom razgovoru Ferid Zambelli, rovinjski inženjer, koji kaže da su ga angažirali stanari Creske ulice.

Zambelli istice da su se još 2009. godine peticijom gradani žalili na uvjete prometnice i zahtijevali sanaciju. Potvrduje da ih je primio pulski gradonacelnik Boris Miletic, koji je promptno poduzeo korake da im ispuni zahtjeve. Medutim, istice Zambelli, projekt koji je uskoro gotov u sebi sadrži nelogicnosti, a posebno inzistira na cinjenici da nogostupi nisu propisane širine i upozorava da ce gradani kada se u Creskoj bude "nešto" dogodilo, krivicno goniti odgovorne za ovaj projekt.

- Kada sutra netko pogine na ovoj prometnici, gradani ce s punim pravom pokrenuti krivicni postupak protiv projektanta, investitora i svih odgovornih u ovom projektu. Ili neka Grad uvede promet u jednom smjeru pa proširi nogostupe ili u postojecoj regulaciji jedan nogostup makne, a drugi proširi do propisane širine, zahtijeva Zambelli. U razgovoru je cesto naglašavao veliku prometnu frekventnost u Creskoj, što nitko ne spori, medutim stekli smo dojam da bi stanari bili najsretniji kada bi se u ulicu uvela jednosmjerna regulacija prometa. No, zbog važnosti ove poveznice izmedu Partizanskog puta i Vodnjanske ceste, kažu upuceni, to je prakticki nemoguce.

Prhat: Dosad nije ni bilo nogostupa


Komentar realizacije projekta u Creskoj ulici zatražili smo od gradske uprave, gdje smo saznali da su ucinili sve što su mogli s obzirom na uvjete u ulici.

- Rekonstruirali smo prometnicu koja je, prema propisima, široka šest metara, a sav ostali prostor namijenili smo nogostupima. Više od toga nismo mogli napraviti, kaže Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela komunalnog sustava i imovine, kojeg smo zatekli upravo u obilasku Creske ulice.

- Dosad u Creskoj nije bilo nogostupa i mi smo ga sada realizirali u cjeloj dužini, koliko god smo mogli, a sve da bismo povecali sigurnost pješaka, pogotovo školaraca na putu do obližnje škole. Peticija gradana upucivana nam je zbog problema s prometnicom, oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom, i sve smo ovim projektom riješili.

Rekonstruirali smo prometnicu, izgradili oborinsku odvodnju, pojacali javnu rasvjetu. U uvjetima kakvi su u Creskoj, izvukli smo najoptimalnije rješenje, vodili se željama žitelja i propisima bez ikakvog narušavanja privatnih posjeda ili rušenja zidova okucnica. Cak smo uklonili zaštitnu ogradu koja im je smetala, kaže procelnik. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter