Cres: Iz mora izvucen torpedo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utorak je s morskog dna ispred pristaništa u Belom na otoku Cresu izvucen torpedo i dopremljen u Rijeku, kao najnoviji eksponat izložbe «Rijecki Torpedo», što ce biti svecano otvorena u petak u Muzeju Grada Rijeke.

Torpedo su s dubine od trideset metara izvukli ronioci Specijalne jedinice policije Rijeka «Ajkule», pomocu posebnog «padobrana» za podizanje tereta. Cijela je akcija protekla besprijekorno.

Ronioci Ivan Jambor i Tomislav Jurica uspjeli su, unatoc velikoj dubini, u svega nešto više od deset minuta na morsko dno prebaciti cijelu gomilu opreme i privezati je na torpedo koji je zatim, skupa s «padobranom» napunjenim zrakom doslovce izletio na morsku površinu.

Zapovjednik ribarskog broda «Golovik» kojim je torpedo dopremljen u Rijeku, Damir Uhac i treci clan policijske ronilacke ekipe Goran Hoppe potom su ga barkom polako dovukli pod sam brod, da bi, uz pomoc dizalice i clanova posade, vec za nekoliko trenutaka ubojito pomorsko oružje ležalo na palubi. Iako je pronadeno bez eksplozivne bojeve glave, to ga, prema rijecima Gorana Pernjeka, strucnog suradnika Muzeja grada Rijeke, ne cini bezopasnim.

- Kod vadenja torpeda što su desetljecima bili na morskom dnu osim same bojeve može eksplodirati i spremnik zraka u kojemu je tlak od dvjesto atmosfera, kazao je Pernjek, koji je zajedno s inženjerom Safetom Paštrakajem odmah poceo s pregledom izvadenog torpeda, posve obraslog raznim morskim organizmima.

Utvrdili su da je najvjerojatnije rijec o avionskom torpedu, ali mu zbog obraštaja nije bilo moguce utvrditi mjesto proizvodnje i starost.

- Torpedo je kalibra 450 milimetara, dug nešto manje od pet metara, no prava duljina mu je, s bojevom glavom, bila oko pet i pol metara. Po obliku i nacinu izrade rijec je o vrlo starom torpedu, iz drugog svjetskog rata ili vjerojatno još starijem.

Torpedo ispred Belog izvaden je nakon dojave gradana koji su ga pronašli tijekom ronjenja, a vjeruje se da je tamo dospio s druge lokacije, najvjerojatnije u mreži nekog kocara koji ga je bacio natrag u more. Ronioc Specijalne jedinice policije Goran Hoppe istice da je rijec o neodgovornom i opasnom postupku te pozvao gradane da svaki put kada u moru uoce predmet za koji sumnjaju da je eksplozivna naprava odmah obavijeste policiju te da ga ni u kom slucaju ne diraju ili premještaju.


Podijeli: Facebook Twiter