CPJ: Turska je najveći svjetski tamničar novinara

Ilustracija
Ilustracija

Turska u zatvorima drži najveći broj novinara od svih zemalja na svijetu, a slijede Iran i Kina, objavio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ) kojem je sjedište u Sjedinjenim Državama.

Ta njujorška nevladina organizacija istaknula je da je ove godine u zatvorima najveći broj novinara zbog terorizma i drugih zločina prema državi.

"Živimo u vrijeme kada vlada rado pribjegava zastrašivanju i zatvaranju novinara koje optuže za protudržavno i terorističko djelovanje", piše u priopćenju Joela Simona, izvršnog direktora Odbora za zaštitu novinara.

U Turskoj je 1. prosinca bilo zatočeno najmanje 49 novinara, među kojima više desetaka kurdskih novinara optuženih za terorizam i urotu protiv vlade. Toga je dana u iranskim zatvorima bilo 45 novinara, a u Kini 32.

Nevladina organizacija navela je da su 232 novinara, urednika i fotografa u zatvorima u svijetu, što predstavlja povećanje od 53 posto u odnosu na 1. prosinca 2011.,  kada je do tada bio zatvoren najveći broj novinara otkako je 1990. CPJ počeo to evidentirati. 

Na četvrtom mjestu po broju zatočenih novinara je Eritreja (28), slijede Sirija (15), Vijetnam (14), Azerbajdžan (9), Etiopija (6), Saudijska Arabija (4) i Uzbekistan (4). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter