Covjeka veseli kad pomaže drugom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana dobrovoljnog darivanja krvi dr. Ivica Rukavina, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Pazin, urucio je nagrade darivateljima koji su ove godine jubilarni put dali krv. Najviše puta, cak 75, krv su dali Danijel Daus, Dinko Mališa i Denis Paulišic. Od žena najviše je, 35 puta, krv dala Ruža Milanovic.

Od pocetka godine, u suradnji s Djelatnošcu za transfuziologiju Opce bolnice Pula i Zavodom za transfuzijsku medicinu KB-a Rijeka, u Pazinu je održano osam redovitih akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojima se odazvalo 618 darivatelja, a prikupljeno je 508 doza krvi. Medu njima je bilo i 49 osoba koje su prvi put dale krv.

U travnju je akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizirana u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile, a na njoj su 23 ucenika prvi put dala krv.

Dr. Rukavina i pazinski gradonacelnik Renato Krulcic cestitali na darivateljima na jubilejima. Rukavina im je zahvalio za darovanu krv koja je kao i sam cin darivanja odraz njihove plemenitosti i ljubavi prema bližnjima.

I umaški darivatelji krvi i jubilarci zbog svoje su humanosti nagradeni zahvalnicama i prigodnim darovima. Celnici Grada i Gradskog društva Crvenog križa Bujštine urucili su u ponedjeljak u gradskoj vijecnici priznanja HCK-a Zdravku Hoicu za ukupno 30 darivanja, te Mariju Babunu i Davidu Franku za 20 davanja.

Takoder su ih urucili jubilarcima koji su krv poklonili 10 puta: Emilu Kodilji, Tediju Milevoju, Zoranu Pišteleku, Marinu Josipu Šimicu i Marici Zakinja, dok je za pet darivanja krvi zahvalnicu dobila Nataliya Perich.

Povodom Dana darivatelja krvi predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipovic urucio je odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske darivateljicama krvi koje su krv darovale najmanje 75 puta i darivateljima krvi koji su krv darovali najmanje sto puta. Svecanosti u Zagrebu nazocilo je ukupno 149 darivatelja i darivateljica krvi iz cijele Hrvatske, a iz Pule su odlikovanja dobili Valter Kliba, Branko Mandic, Mario Živic i Bruno Žužic.

Još pun dojmova, Andel Banovac prepricao nam je u prostorijama rovinjskog Crvenog križa jucerašnji prijem kod predsjednika Ive Josipovica koji mu je urucio odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

To se odlikovanje dodjeljuje dobrovoljnim darivateljima krvi koji su krv dali sto puta, te darivateljicama koje su to ucinile 75 puta.

Banovac se akcijama darivanja krvi odazove cetiri puta godišnje, do sada je dao krv 104 puta i nada se da ce bar još desetak puta to uciniti. (M. R., T. K., B. P. M. M.)


Podijeli: Facebook Twiter