Covjek u fokusu zanimanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marta Klaric, mlada pulska fotografkinja, predstavila se izložbom fotografija u galeriji Cvajner na Forumu. Izložbu je pred velikim brojem zainteresiranih, mahom prijatelja i štovatelja fotografije, otvorila vlasnica galerije i povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner.

- U toj tumultuoznosti agresivnog prisustva fotografije koja gotovo zamjenjuje stari i stvara novi, neverbalan, vizualan govor, kako se odrediti prema izazovu medija, kako se i kamo usmjeriti i putem ne zapasti u istrošenost tematsko-motivske repeticije? Dakako, još uvijek nezamjenjivim srcem, darom, okom i radom. Tu se negdje skrovito, tiho, fokusirano i suptilno upravo time i tako artikulira mladi svijet umjetnicke fotografije Marte Klaric, istaknula je Gorka Ostojic Cvajner, dok je autorica samozatajno pozdravila i zahvalila ljudima koji su joj pozirali.

Fotografija Marte Klaric u prvom je redu reducirana. U velikom dijelu bavi se portretnom tematikom, ali i žanr prizorima kojima autorica udahnjuje jednu scenicnu i suptilnu tematiku. Njezini su kadrovi lišeni suvišnih detalja, a cjelokupni dojam odaje autoricin senzibilan i senzualan karakter kao i urbanu crtu mlade i školovane osobe. Iako u fotografskom smislu spada u red autodidakata, Marta Klaric pokazuje iznimnu zrelost, ali i sposobnost da putem obicnih, takozvanih žanr situacija predoci svoje afinitete koji su, u svakom slucaju, usredotoceni na covjeka kao takvog. Time autorica uspostavlja harmoniju i mir u svojem stvaralaštvu, a publiku casti vrlo dobrim radovima cija je krajnja realizacija i veliki formati podsjetnik na osobu renesansnih edukacijskih manira. Cjelokupni dojam, ali i nacin na koji Klaric pristupa fotografskoj problematici, sukladan je njezinom interesu za francuski jezik, pa stoga i ne cudi jedan profrancuski štih svojstven urbanom timbru fotografija primjerice pariških casopisa koje autorica vjerojatno podsvjesno, ali vrlo uspješno simulira u svojim radovima.


Podijeli: Facebook Twiter