Čovjek ne živi da bi radio, već radi da bi živio

Svečana podjela majstorskih diploma (D. MEMEDOVIĆ)
Svečana podjela majstorskih diploma (D. MEMEDOVIĆ)

U prostorijama Obrtničke komore Istarske županije jučer je održana svečanost podjele majstorskih diploma - majstorima koji su ispit položili u zimskom roku prošle godine. Na svečanosti je bilo devet novopečenih majstora, a diplome im je uručio potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije Enrico Cernecca.

Važno je prenijeti znanje

- Nadam se da ćete svojim radom, prateći razvoj tehnike i tehnologije, spajajući teorijska i praktična znanja, dati doprinos hrvatskom gospodarstvu i osigurati si egzistenciju i sebi, i vašim obiteljima i kasnijim naraštajima, poručio je majstorima Cernecca te dodao da se nada da će također stečena znanja prenijeti svojim naučnicima i naučiti ih kako da budu uspješni, odgovorni i radno sposobni ljudi.

Majstorima je zatim rekao da uspješan znači biti u mogućnosti prenijeti znanje i obrt na drugog, bilo člana obitelji ili nekog bliskog. "Čovjek ne živi da bi radio, već radi da bi živio", zaključio je Cernecca i podijelio diplome.

Majstorske diplome za frizera dobile su Marijana Galant, Melita Ritoša i Simoneta Zaninić, za vodoinstalatera Lučano Štifanić, za autolimara Ronald Divšić, dok su majstorsku diplomu za kuhara dobile Elida Nefat Kršanović te Tijana Stepčić. Majstorsko zvanje natkonobara stekao je Ivica Baraban, a soboslikara-ličilaca dobio je Davor Vojsković.

Sretna s diplomom u džepu

- Dugo sam ovo čekala i jako sam sretna stečenim majstorskim zvanjem kuhara, puno mi znači, rekla nam je jedna od majstorica Tijana Stepčić.

Na pitanje da li je bilo teško, Stepčić kaže da nije, jer je dugo željela majstorsku diplomu i nije joj bilo teško doći do nje. Kaže da je o upisu dugo razmišljala te da se na majstorsku diplomu odlučila kada je bila spremna, a to je bilo krajem prošle godine. Dodaje da je sada konačno zadovoljna i s diplomom u džepu za posao koji radi već 15-ak godina.

Inače, u zimskom roku 2014. godine majstorski ispit je položilo ukupno 25 kandidata, i to šest frizera, tri automehaničara, jedan vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, četiri vodoinstalatera, tri kuhara, dva natkonobara, tri klesara, jedan graditelj brodova, jedan autolimar te jedan soboslikar ličilac. Majstorski se ispiti u Obrtničkoj komori Istarske županije održavaju već 18 godina, a majstorsko zvanje steklo je 936 osoba. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter