Čovjek je najveći kada pruža dio sebe za dobro drugih

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Svečano obilježavanje Dana vatrogasaca i sveca zaštitnika Svetog Florijana, umjesto kod crkvice koja nosi ime tog sveca u blizini naselja Kave, zbog kiše je održano u Grožnjanu, u župnoj crkvi. Slavlje je započelo svečanom procesijom u kojoj su vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Istre, te vatrogasci iz Slovenije i Italije, nosili kip svog sveca zaštitnika. U procesiji su, uz zvuke Limene glazbe Babići, sudjelovali i istarski župan, gradonačelnici i načelnici iz istarskih gradova i općina, predstavnici institucija, ustanova i raznih udruga te građani cijelog područja. Sveti Florijan slavi se i u Martinčićima i okolnim mjestima u grožnjanskoj općini, kada se na dan njegove smrti mještani okupljaju kod jedine istarske crkvice koja nosi ime tog sveca, gdje svoj dan posljednjih godina obilježavaju i istarski vatrogasci.

Svečano misno slavlje u grožnjanskoj crkvi predvodio je biskup umiru mons. Ivan Milovan, u koncelebraciji mjesnog župnika vlč. Miroslawa Paraniaka te bujskog i oprtaljskog župnika don Mladena Milohanića i vlč. Ante Jukopile.

- Neka ova sveta misa bude zahvala za Božji dar i za sve ono što naši vatrogasci čine, ali i molitva za zaštita i ohrabrenje u vašem budućem plemenitom radu. Ovaj susret je i zajedničko promišljanje o smislu, o vrijednostima i velikom značaju vaše službe za našu zajednicu. Vatrogasci daju dio sebe, žrtvuju se kada su u pitanju životi i imovina drugih. Na neki način osjećamo da je čovjek najveći kada pruža dio sebe za dobro drugih, tada pokazuje najveću plemenitost i čovječnost, poručio je mons. Milovan.

Sudionike svečanog skupa pozdravio je načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz. Zahvalnost je iskazao i istarski župan Valter Flego, dodajući da vatrogasci predstavljaju primjer uspješne suradnje među istarskim mjestima, ali i među susjednim državama, čime su istarski ponos.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac je napomenuo kako vatrogasci u svom poslu daju sve od sebe, bez obzira rade li to profesionalno i dobrovoljno, naglašavajući stalnu opasnost koja im prijeti u njihovom radu. Dodao je da su vatrogasci Istarske županije spremni uvijek pomoći, pravovremeno djelovati i pripremaju se za nove izazove. Kako se ovim skupom obilježava i „Mjesec zaštite od požara“, zapovjednik istarskih vatrogasaca je poručio da spremno ulaze u novu sezonu, spremni na svaku situaciju pravovremeno odgovoriti. Turistima je poručio da će imati istu, ako ne i bolju razinu sigurnosti nego u svojim zemljama.

Svečano misno slavlje pratio je pjesmom župni zbor, a druženje vatrogasaca nastavljeno je zajedničkom večerom u Marušićima. Organizator proslave bila je Vatrogasna zajednica Istarske županije, a domaćini JVP Umag i DVD Buje čiji su članovi uložili puno truda za zajedničko zadovoljstvo istarskih vatrogasaca i brojnih gostiju. (Luka JELAVIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter