Čovjek i priroda na suptilnoj razini


Presjekom svojih radova nastalih u protekle četiri godine - serijom color polaroid fotografija, dvama filmovima odnosno videoradovima te atraktivnom audiovizualnom instalacijom na kojoj svaki posjetitelj, prstima po godovima maslinovog drveta, može proizvoditi sugestivne zvukove iz prirode - istarski umjetnik mlađeg naraštaja Davor Sanvincenti (1979.) od sinoć se predstavlja samostalnom izložbom radova u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

Spomenuta audiovizualna instalacija samo je jedan od primjera kontinuiranog autorovog insistiranja na direktnoj komunikaciji s posjetiteljem/promatračem, dok izražavanje u audiovizualnoj formi ne čudi previše ukoliko se zna da je Sanvincenti studirao psihologiju i multimediju, a školovao se i kao dizajner te oblikovatelj zvuka. Smatrajući da su upravo posljednje četiri godine razdoblje punog autorskog sazrijevanja Sanvincentija, kustos Mladen Lučić napomenuo je u pratećem katalogu da je profinjena duhovnost bit Sanvincentijevog umjetničkog govora, a njegovi radovi bude u gledatelja emocije jer su rađene sa suptilnim osjećajem.

Prilikom otvaranja izložbe ravnateljica MSUI-a Ketrin Milićević Mijošek kazala je da ovaj plodni autor već godinama pobuđuje pažnju likovne kritike i publike; izlažući od 2001. godine na samostalnim i skupnim izložbama i audiovizualnim festivalima te bivajući za svoj rad višestruko nagrađivan.

Autor je kazao da ovo nije klasični presjek radova već jedan zarez jedne misli koja je skupljena na jedno malo nenametljivo brdašce.

- To su razni fragmenti, od polaroida do masline. Bitna je tema odnos čovjeka i prirode na suptilnoj razini. Svaki izloženi prizor lišen je čovjeka, a radi izravnijeg, pitomijeg odnosa s onim što je oko nas. Sve je u namjernoj pažnji koja je tiha, a koja meni osobno opet otvara prostor koji može otvoriti neki unutarnji pejzaž, rekao je Sanvincenti. Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja. (Z. ANGELESKI, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter