Covjek i pas spašavaju unesrecene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako ste ovih dana odlucili prošetati primjerice pokraj Muzila, Barbarige ili kamenoloma pored Vintijana, mogli ste ondje zateci neobicnu družinu ljudi i pasa. Naime, ta su mjesta bila rezervirana za trodnevne spasilacke vježbe timova s potražnim psima, odnosno intenzivne trening-potrage za unesrecenim osobama u ruševinama. Okupilo se pedesetak sudionika iz Italije, Slovacke, Danske, Njemacke, Slovenije, Poljske i Austrije; madarski tim morao je u Indoneziju zbog potresa, a pridružila su mu se i dva clana slovenskog tima. Sudjelovali su i clanovi Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa te zagrebacki Klub za obuku službenih i sportskih pasa, a organizator vježbi je Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje - Podrucni ured za zaštitu i spašavanje Pazin, šumarijom Rovinj i Nacionalnom udrugom za fortifikacije Pula.

Nakon obilaska terena i dogovora timova o redoslijedu i nacinu izvodenja motivacijskih vježbi uslijedio je kreativniji dio, odnosno skrivanje "unesrecene" osobe te potraga pasa. Psima je, kako u vježbama tako i u stvarnom izlasku na teren, iznimno bitan izvor mirisa te kad naidu na njega, pocnu lajati dajuci tako znak ostatku tima. Jucer su timovi, pored ostalih lokacija, bili u vintijanskom kamenolomu gdje su psima, osim velikih grota i provalija, problem predstavljali i naleti bure što ih, pak, nije omelo te su pokazali spremnost djelovanja i u teškim uvjetima. U vježbama su sudjelovale razne vrste pasa - od mješanaca, šnaucera, irskih setera, raznih ovcara do pudla koji su nakon uspješno završene vježbe, potaknuti poklicima odobravanja svojih trenera, veselo mašuci repom pokazivali zadovoljstvo odradenim.

- Ovakve internacionalne susrete u kojima sudjeluju timovi iz cijele Europe organiziramo barem jednom godišnje, a manje, u kojima nekad sudjeluju susjedne zemlje, i više puta. Lokacije u Puli su odlicne za motivacijske vježbe jer ima provalija i visokih podrucja za pronalaženje unesrecenih što je odlicna vježba za pse, objasnio je Tomislav Marevic, predsjednik udruge za obuku potražnih pasa.


Podijeli: Facebook Twiter