Čovjek će iz zla izaći kao pobjednik ako se drži Boga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na Uskrsni je ponedjeljak, služeći misu u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Vukmaniću, rekao da će čovjek uvijek iz svakog zla izaći kao pobjednik ako se drži Boga.

"Isus nam pokazuje da put do pobjede poznaje i križ, ali križ i trpljenje nije zadnje, zadnje je uskrsnuće, pobjeda Boga koji pobjeđuje svako zlo", istaknuo je u propovijedi Bozanić. Prisjećajući se svega zla kojeg su stanovnici vukmaničkog kraja proživjeli za vrijeme Domovinskog rata, ali i ranije za vrijeme Drugog svjetskog rata, rekao je da su to primjeri koji pokazuju "da će čovjek uvijek iz svakog zla izaći kao pobjednik ako se drži Boga". Na Uskrsni ponedjeljak kardinal je istaknuo da je uskrsnuće Isusovo prodor vječnosti na svijet kakve nije bilo do tada.

"Za čovjeka nije život samo na ovome svijetu, vjerujemo u uskrsnuće mrtvih, za čovjeka postoji i vječnost. No Uskrs je donio drugačiji život već na ovoj Zemlji, s Isusom koji je živ među vjernicima", istaknuo je kardinal Bozanić. Zato kršćani slave i blagdan Uskrsa, ali i sve nedjelje, jer su "dionici baštine uskrsnuća". Pozvao je vjernike da se drže Boga i u obitelji i tamo gdje rade. "Istina je, imamo mi svoje pogreške. Prepoznajemo ih. Za njih se kajemo i želimo se od njih osloboditi. Zato, držite se Boga i vi djeco i vi mladi i vi muževi, očevi, žene i majke. Držite se Boga u obitelji. Neka se osjeti da je vaša obitelj kršćanska obitelj. Držite se Boga i tamo gdje radite", poručio je Bozanić. Naglasivši da kršćanstva u Hrvata traje više od 13 stoljeća, kardinal Bozanić je rekao da "hrvatska katolička obitelj jest ako se u našim obiteljima zajedno moli, ako nedjeljom slavimo misu, jer misa je sastanak s Isusom koji je živ, koji je uskrsnuo".

Župnik vukmanički Milan Pavlek, dekan Dugoreško-mrežničkog dekanata, založio se za više zajedništva među kršćanima, onima koji su ostali u svom kraju tijekom Domovinskog rata i onih koji su otišli pa se vratili, te ih je pozvao da žive u vjeri i zajedništvu s crkvom. "Mnogi su ljudi ovdje stradali od neprijatelja vjere i naroda. U župi se smanjio broj vjernika za oko pet stotina. Mnogi mladi ne vide sigurnost u životu na selu. Osjeća se netrpeljivost, zavist i mržnja, nadmetanje među onima koji su tu ostali i onih koji su došli. Vrijeme liječi rane i potrebno je stabilizirati odnose", rekao je dekan Pavlek i ocijenio da je vjernički i crkveni puk već ustao, da se radi na tome, naročito s djecom. Kardinal Bozanić je na Uskrsni ponedjeljak služio euharistijsko slavlje i u crkvi Svetog Roka u obližnjem Skakavcu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter