Čović: Umjesto reforme ukinuti Federaciju BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto rasprava o tome kako reformirati Federaciju Bosne i Hercegovine bolje bi bilo ukinuti taj entitet, ustvrdio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za sarajevski Dnevni avaz od ponedjeljka.

"Spremni smo reorganizirati FbiH, no taj proces mora osigurati i njeno funkcioniranje, ali i elemente ustavne jednakopravnosti. Jedan od putova, ne i uvjet, jest ukidanje Federacije", kazao je Čović.

Izjavio je to u povodu prijedloga za reformu Federacije što ga je izradio stručni tim koji je djelovao pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u BiH. Taj je tim donio 188 preporuka o reformama koje je potrebno provesti. Zamisao je i da se nakon provedene rasprave sve to obavi do kraja ove godine usvajanjem odgovarajućih amandmana na entitetski ustav.

Čović je istaknuo da u HDZ-u BiH vjeruju da je umjesto o transformaciji bolje razgovarati o rasformiranju FBiH. Ona bi pritom bila zamijenjena kantonima ili regijama, u biti zajednicama općina, koje bi funkcionirale kao multietničke tvorevine.

"Hajdemo napraviti tri ili četiri kantona umjesto sadašnjih deset, ali da u tom ukidanju vodimo računa da ono što će nastati, kantoni ili regije, bude i multietnično, ali i da vodi računa o nacionalnim elementima te da ni na koji način ne ugrožava put BiH prema Europskoj uniji", kazao je Čović. Potvrdio je ipak da HDZ BiH ostaje otvoren za razgovore o svim mogućnostima.

Predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž ocijenio je da je nedvojbeno da FBiH sa svojim sadašnjem ustrojem zapravo generira krizu koja se onda prenosi i na razinu države.

"Racionalizacija federalne strukture je ono što je realno i to nitko ne treba dovoditi u pitanje", kazao je Raguž. Dodao je da tek treba vidjeti je li bolje prići ukidanju Federacije ili pak okrupnjavanju kantona.

Pravni stručnjak Vehid Šehić, član stručne skupine koja je izradila prijedlog reforme FBiH, kazao je da i ukidanje FBiH ostaje legitimna opcija, no pritom valja imati u vidu kako će se to odraziti na funkcioniranje države. Šehić drži da je izvjesno tek da će neka vrsta regionalnog ustroja morati postojati jer je to jedan od uvjeta približavanja BiH EU-u. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter