Country Tourer: Insignia za avanturiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obitelj Insignia uskoro će biti upotpunjena jer će u rujnu biti predstavljena u Country Tourer verziji. Ovaj model zahvaljujući svojem podignutom podvozju nudi slobodu od svih gradskih ograničenja i asfaltnih cesta. Country Tourer prepoznatljiv je po zaštitnim pločama ispod karoserije sprijeda i straga,  kombiniranim s bočnim zaštitnim obrubima blatobrana i pragova, a sve je zaokruženo dvostrukom ispušnom cijevi. Sustav pogona na sve kotače osigurava držanje podloge i besprijekorno upravljanje u svim voznim uvjetima. Sve je  povezano s turbo motorima poput 2-litarskog benzinskog agregata s 250 KS i izravnim ili pak  2.0 BiTurbo CDTI motora - oba s  okretnim momentom od 400 Nm.

Elektronički kontrolirani 4x4 pogon sastoji se visokokvalitetne spojke koja radi prema Haldex principu, te elektronički kontroliranog diferencijala s ograničenim proklizavanjem koji osigurava vrhunsku trakciju na asfaltiranim i neasfaltiranim podlogama. Stalno se prilagođava prevladavajućim cestovnim uvjetima te neprimjetno mijenja raspodjelu okretnog momenta između prednje i stražnje osovine. Glavna je prednost tog sustava što se sve to dešava i prije nego kotač počne proklizavati uslijed pomanjkanja trenja, primjerice na mokroj ili zasnježenoj cesti.

Kad je to potrebno, raspodjela pogona koja kontrolira spojku odmah šalje dodatni okretni moment na stražnju osovinu. Senzori sustava stalno šalju informacije pojedinačnim kontrolnim modulima o kutu zakretanja vozila, ubrzanju, kutu zakreta volana, brzini okreta kotača, poziciji papučice gasa, broju okretaja motora ili okretnom momentu, a raspodjela snage između prednjeg i stražnje osovine stalno se na temelju tih informacija prilagođuje voznoj situaciji.

 


Podijeli: Facebook Twiter