Coulson osuđen zbog prisluškivanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši glavni urednik tabloida News od the World medijskoga mogula Ruperta Murdocha, Andy Coulson proglašen je u utorak krivim za prisluškivanje telefonskih razgovora i nezakonito plaćanje dužnosnicima za dobivanje informacija, a suoptužena Rebekah Brooks, bivša izvršna urednica News Internationala oslobođena je.

I Brooks je ranije radila kao glavna urednica časopisa News of the World (NotW). Coulson (46) i Brooks (46) smatraju se bliskima premijeru Davidu Cameronu kome je Coulson bio direktor komunikacija. 

Presuda je izrečena nakon sudskog procesa koji je trajao 130 dana, a uz Coulsona osuđeno je još sedam osoba umiješanih u isti slučaj, prenosi AFP. 

Prisluškivanje su provodili zaposlenici tabloida u Murdochovu vlasništvu u razdoblju između 2000. i 2006. Coulson i Brooks su nezakonito plaćali dužnosnicima za dobivanje informacija, a Coulson je plaćao za telefonske brojeve visokog britanskog plemstva te brojeve njihova osoblja u suradnji s još jednim bivšim urednikom Cliveom Goodmanom. U razdoblju između kolovoza 2002. i siječnja 2002. udružili su se da bi ilegalno dobili informacije o kraljevskoj obitelji i ljudima koji žive u Buckinghamskoj palači. 

Političko medijski skandal doveo je do ukidanja 168 godina starog tabloida u ljeto 2011., a Coulson je zbog njega morao podnijeti ostavku na mjesto Cameronova direktora komunikacija. Čeka ga zatvorska kazna, a presuda će biti naknadno izrečena.

Po izricanju presude Rebekah Brooks je zadržala pribranost, no kasnije je, prenose mediji, iz sudnice izvedena uz pratnju medicinske sestre, izvješćuje Reuters.

Britanci su bili bijesni kada se prošle godine doznalo da su novinari News of the Worlda rutinski hakirali telefone i plaćali mito kako bi došli do informacija.

Cameron je izjavio kako je bio u krivu što je za direktora komunikacija 2007. angažirao Coulsona te se zbog toga ispričao. "Iskreno mi je žao što sam ga zaposlio. To je bila potpuno pogrešna odluka", rekao je britanski lider. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter