Costa Concordia stavljena na platformu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Costa Concordia" je pomaknuta sa stijene na kojoj je dosad ležala nasukana i stavljena je na platformu prethodno sagrađenu kraj njenog trupa ispod mora, javlja BBC. Napori da se kruzer uspravi još traju i očekuje se da će se nastaviti i u utorak.

Operacija uspravljanja kruzera "Coste Concordije" počela je u ponedjeljak prijepodne s tri sata zakašnjenja zbog oluje koje je tijekom noći zahvatila područje otoka Giglia, prenose novinske agencije.

Pomorski promet uz otok bit će zabranjen sve do kraja operacije, za koju se procjenjuje da bi mogla trajati 10 do 12 sati.

Dvadeset mjeseci nakon nesreće broda, u kojoj je poginulo 30 osoba a dvije se smatraju nestalima, talijanske vlasti dale su u nedjelju zeleno svjetlo za operaciju uspravljanja broda.

Olupina teška 114.500 tona i duga poput tri nogometna igrališta ležala je nagnuta u moru kod otočića Giglia otkako se 13. siječnja 2012. nasukala na stijene i djelomično potonula u trenutku dok je na brodu bilo 4.229 putnika.

Vlasti su objavile da će operacija stajati 600 milijuna eura; pretpostavlja se da se radi o najskupljem izvlačenju brodske olupine u povijesti.

Uz pomoć cementnih vreća i za tu prigodu posebno izrađene metalne platforme, radnici su ranije uspjeli stabilizirati zahrđali brod, koji je svakoga trenutka mogao s podvodne stijene skliznuti u dublje vode.

Plan je uspraviti olupinu uz pomoć čeličnih užadi i hidrauličnih dizalica, što je vrlo složena i osjetljiva operacija imajući na umu da je trup broda teško oštećen 20 mjeseci nakon havarije.

Ako se sve bude odvijalo prema planu i vrijeme ostane povoljno, brod će se uz pomoć jakih sajli najprije zarotirati, a potom će ga se povlačenjem ispod i iznad olupine lagano staviti u uspravan položaj.

Uspravljena "Costa Concordia" će se zatim stabilizirati prije nego što se otegli u rezalište i pretvori u staro željezo, što se predviđa tek za nekoliko mjeseci.

Operaciju uspravljanja "Coste Concordie" putem live streaminga možete pratiti na ovom linku: http://www.youtube.com/watch?v=zvqnuSbf_6A

Više detalja o cijeloj operaciji može se naći na: http://www.theparbucklingproject.com/multimedia_detail.php?eid=UEQCEwdeA2sEOg%3D%3D&cat=progetto&type=images

(Hina, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter