Costa Concordia: Kapetan se želi nagoditi sa sudom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas je započeo proces protiv zapovjednika kruzera Costa Concordia Francesca Schettina, koji prema optužnici odgovara za smrt 32 putnika prilikom nasukavanja na hrid ispred otoka Giglia 13. siječnja prošle godine. Na teret mu se stavlja teško kazneno djelo napuštanja broda neposredno nakon nesreće.

Nedaleko od Schettina u sudnici je sjedila i mlada Moldavka Domnica Cemortan koja se u vrijeme tragedije nalazila na komandnom mostu broda. Fotoreporterima je bila jako zanimljiva i zbog nikad dokazane veze između nje i optuženog kapetana. Na ročištu se pojavila kao oštećenik, a novinarima je nakon rasprave izjavila da traži odgovornost za brojne javno objavljene klevete.

- Tražim istinu zbog svih poginulih putnika. Ja nisam nikad bila u sentimentalnoj vezi s kapetanom. Čudi me da se samo Schettino nalazi na optuženičkoj klupi, pa on nije vozio auto, već brod, izjavila je novinarima Cemortan.

Sudsko je vijeće danas prihvatilo zahtjev kompanije Costa Crociere da se i nju uključi među oštećenike, unatoč protivljenju odvjetnika svih 250 oštećenih putnika. Tvrtka Costa Crociere već je dobila od osiguravajućeg društva odštetu od 390 milijuna eura za nasukani brod, a valja napomenuti da je istražni sud u Grossetu pokrenuo istragu da bi se utvrdila odgovornost članova upravnog odbora tvrtke Costa s.p.a., a među njima su i tri američka menadžera holdinga Carnival, koji je većinski vlasnik talijanskog brodara.

Usporedno s procesom u Grossetu u Kaliforniji će 23. srpnja započeti proces protiv holdinga Carnival nakon pokrenute tužbe oko 300 putnika koji će na američkom sudu tražiti obeštećenja.

Francesco Schettino ušao je mirno u sudnicu, njegov je odvjetnik novinarima izjavio da je sudu ponudio nagodbu s ponuđenom zatvorskom kaznom od tri godine i pet mjeseci, no dodao je da se radi o pukoj formalnosti jer očekuje da će sud taj prijedlog odbiti. Proces će se nastaviti do subote, 20. srpnja, u sudnici će se pojaviti oko tristo i pedeset svjedoka koji će svjedočiti protiv Schettina.

Talijanski mediji nagađaju da bi do presude moglo doći u prvoj polovici 2014. godine.

Sudsko vijeće morat će do subote odlučiti hoće li prihvatiti ili odbiti ponuđenu nagodbu. Ovih će se dana u sudnici pojaviti i  komandant lučke kapetanije u Livornu Gregorio de  Falco koji je  u noći havarije naredio oštrim tonom kapetanu Schettinu povratak na brod da bi rukovodio postupcima spašavanja putnika. (Elio VELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter