Čorušić: Formirat ću službu za sestrinstvo

Ante Čorušić (M. ANGELINI)
Ante Čorušić (M. ANGELINI)

"Perspektive razvoja zdravstva u Istri i nova zdravstvena politika Republike Hrvatske", naziv je tribine koju su u četvrtak u prostorima Obrtničkog doma u Puli održali članovi HDZ-ovog Odbora za zdravstvo na čelu s predsjednikom prof. dr. Antom Čorušićem. On je na početku izvijestio kako je stranka od četvrtka i službeno krenula u kampanju, naglasivši da će se kao budući ministar zdravstva posebno zalagati protiv stranačkog zapošljavanja i kadroviranja.

Na tribini je sudjelovala i sanacijska upraviteljica pulske Opće bolnice dr.Irena Hrstić pa je Čorušić iskoristio priliku da upozori sve sanacijske upravitelje da svi oni koji budu imenovani po stranačkom ključu, mogu očekivati "kako su došli, tako će i otići". Ujedno je najavio da će biti prvi ministar zdravstva koji će uvesti službu ili svojevrsni zavod za sestrinstvo jer status medicinskih sestara i njihov pretjerani egzodus je nedopustiv.

Nisu učinili ništa

Također je istaknuo da dosadašnji ministri Ostojić i Varga apsolutno nisu ništa učinili, osim što su kako je rekao, previše eksperimentirali i uveli niz programa među kojima nije izostao niti onaj pod nazivom "Program za rezultate".

- Zdravstveni sustav zauzima 8,7 posto BDP-a, a petina državnog proračuna odlazi na zdravstvene usluge. Za vrijeme administracije Zorana Milanovića nije se promijenilo ništa, osim što nam liječnici i medicinske sestre masovno odlaze van granice na rad u inozemstvo, kazao je Čorušić i konstatirao da je Istra i po zdravstvenom sustavu specifična jer i dalje građani iz sjeverozapadnih dijelova moraju značajno putovati do Pule.

- Zalažemo se za uvođenje mobilnih liječnika koji bi iz bilo koje druge bolnice osim sa svojom matičnom ustanovom, mogli sklopiti ugovor s još najviše dvije ustanove i za taj će dodatni posao biti adekvatno plaćeni. Ne vidim razloga zašto vrhunski ortoped iz Zagreba ili Rijeke ne bi došao u Pulu operirati zglob kuka ili koljena ako pulska bolnica, po našem modelu bude imala akreditaciju da takav zahvat može raditi. Odlazak liječnika možemo zaustaviti time da im omogućimo bolju zaradu, a to je moguće kroz ovaj model ali i radne uvjete, istaknuo je Čorušić.

Po njegovim riječima, više od tisuću liječnika je zadnjih dana zatražilo dokumentaciju od Hrvatske liječničke komore kako bi otišli raditi van Hrvatske. Čorušić također tvrdi da će se reforma zdravstva u vrijeme buduće HDZ-ove Vlade temeljiti na solidarnosti po plaćanju. "Ako netko želi veći standard i dodatnu uslugu, morat će i dodatno platiti", kazao je.

Liste nisu problem

Planira i uvođenje solidarnosti po odgovornosti kao i provesti penalizaciju loše kvalitete zdravstvene usluge jer, kako je rekao, ne može se dogoditi da je u pojedinim bolnicama stalno prisutna nekvalitetna usluga. Po njegovim riječima, liste čekanja nisu najveći problem jer one se smanjuju samo boljim ažuriranjem.

- Frapantno je da recimo 70 posto rendgen snimki na Rebru gdje radim ostaje nepodignuto. Nedopustivo je da 30 posto nalaza pacijenti ne podižu, stoga se zalažemo da svi oni pacijenti koji ne podižu nalaze, idući pregled plaćaju sami, zaključio je Čorušić.

Prisutnima se obratio i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Ivan Bubić iz čijih se riječi moglo potvrditi da je "bitka" za glasove u 8. izbornoj jedinici počela. U svom je govoru pozvao sve birače da ne rasipaju glasove te da glasaju za domoljubnu koaliciju a sve kako Hrvatska više ne bi tapkala na zadnjem mjestu u Europskoj uniji. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter