Correa: Assangeov slučaj nije zločin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa izjavio je da osnivač Wiki Leaksa Julian Assange treba odgovoriti na optužbe dviju Šveđanki za seksualne napade, ali smatra da se taj slučaj u Latinskoj Americi ne bi smatrao zločinom, piše u srijedu britanski Guardian.

Britanska vlada inzistira na istrazi optužbi protiv Assangea za seksualne prijestupe. Ona želi udovoljiti sudskom zahtjevu za izručenjem Assangea Švedskoj, a Assange niječe optužbe.

Correa također smatra da Assange treba odgovoriti na optužbe.

"Ne želim suditi o navodima koji nisu dokazani i koji se ni u kom slučaju u Latinskoj Americi ne bi smatrali zločinom", kazao je Correa pred novinarima u Guiyaquilu.

"Nikada nije bila namjera ekvadorske vlade niti Juliana Asssangea da ne odgovori na te navode".

Ekvador je predložio da švedski istražitelji ispitaju Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i rekao je da će podržati njegov odlazak u Švedsku ako dobije jamstva britanske vlade da neće biti izručen SAD-u.

Assange (41) strahuje da bi u slučaju izručenja iz Velike Britanije u Švedsku mogao potom biti izručen u SAD, gdje bi mogao odgovarati za to što je na WikiLeaksu objavio stotine tisuća povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata i čak biti osuđen na smrt. U SAD-u je za odavanja državne tajne predviđena i smrtna kazna.

Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Ekvador mu je 16. kolovoza dao politički azil, ali London mu ne želi dopustiti slobodan prolaz preko Velike Britanije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter