Corrado Ghiraldo peti put izabran za predsjednika vodnjanskog Vijeća

Program umaškog kulturnog ljeta najavili su Sanja Benčić i Slaviša Šmalc (V. HABEREITER)
Program umaškog kulturnog ljeta najavili su Sanja Benčić i Slaviša Šmalc (V. HABEREITER)

Na proteklim je lokalnim izborima IDS-ovac Klaudio Vitasović osvojio peti mandat gradonačelnika Vodnjana, a u utorak je na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća peti put za predsjednika izabran i Corrado Ghiraldo iz iste stranke. Ishod je to izbora na kojem su se građani odlučili za kontinuitet kada je vođenje Grada u pitanju. Odnos snaga između vladajuće koalicije i opozicije u Vijeću je 10 naprama pet, slično kao što je to bilo i u prethodnom sazivu, pa čak i s nešto povoljnijim ishodom po vladajući IDS.

Radit ćemo korektno i konstruktivno

Corrado Ghiraldo, novi-stari predsjednik Gradskog vijeća, na tu je dužnost izabran jednoglasno, ne računajući njegovo suzdržavanje od glasanja.

- Zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Izuzetna je čast i zadovoljstvo ponovno biti izabran, ali i velika odgovornost, kao što će odgovornost biti i na vijećnicima, jer će ovo Vijeće morati donijeti važne odluke za razvoj našeg Grada. Proteklih četiri godine imali smo odličnu suradnju, gotovo sve odluke donijeli smo jednoglasno, siguran sam da ćemo i u novom mandatu raditi korektno i konstruktivno. Dolazimo iz različitih političkih opcija, ali svi s istim ciljem, a to je boljitak i razvoj našeg područja i dobrobit naših sugrađana, pripadnika svih nacionalnih manjina, vjera i generacija, poručio je Ghiraldo. Zastupnike je uputio da budu dobar glas građana u Vijeću, ali i da za to moraju imati dobro uho, da znaju slušati njihove potrebe.

S liste IDS-a, ISU-a i HNS-a u Vijeće su izabrani Vitasović, Diriana Delcaro Hrelja, Filip Macan, Nevija Štokovac, Cristina Demarin, Barbara Buršić-Križanac, Pietro Demori, Petar Mirković, Igor Orlić te Ghiraldo. Kako je Vitasović re-izabran i za gradonačelnika, Delcaro Hrelja za njegovu zamjenicu iz reda talijanske nacionalne manjine, a Macan ostaje pročelnik u gradskoj upravi, što je nespojivo s vijećničkim dužnostima, tako su njihova mjesta u zastupničkim klupama preuzeli sljedeći vijećnici s iste liste - Miodrag Popović, Silvija Faris i Tea Cvek. Boje opozicije, odnosno SDP-a, HSU-a i Istarskih laburista branit će Evelina Biasiol-Brkljačić, Damir Iskrić, Flavio Gregorović, Željka Mitrović i Gianfranco Vitassovich. Svi su vijećnici, izuzev Gregorovića koji je opravdano izostao sa sjednice, položili prisegu, a sjednici nije prisustvovao ni zamjenik gradonačelnika Enea Codacci.

U Vijeću sedam žena i osam muškaraca

Gradonačelnik Vitasović naveo je da je u ovom sazivu Vijeća osam muških i sedam ženskih predstavnika, te da su time gotovo jednako zastupljena oba spola. Zastupljene su i sve generacije, nacionalne manjine, ali i područja grada Vodnjana.

- Gradsko vijeće je najvažnije tijelo, ono donosi najbitnije odluke. Nadam se da ćete funkcije vijećnika obavljati s ponosom i na dobrobit svih naših građana, da ćemo zajedno uspjeti zadovoljiti njihove potrebe i donijeti razvoj Vodnjanu, poručio je Vitasović.

Sjednicu je do izbora Mandatno-verifikacijske komisije, u koju su imenovani Buršić-Križanac kao predsjednica te Demori i Mitrović kao članovi, vodila predstavnica Ureda državne uprave Slobodanka Vale, da bi potom vođenje preuzela dugogodišnja vijećnica Štokovac, prva sljedeća s liste koja je osvojila najviše glasova. U Komisiju za izbor i imenovanja, koju je bilo nužno imenovati uoči izbora predsjednika Vijeća, izabrani su Demarin kao predsjedavajuća te Mirković i Vitassovich kao članovi. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter