Coringa u krugu KUFera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Toblerona Trokutic i Okruglica Kružic glavne su protagonistice predstave "Sve se vrti u krug" pulskog Centra primijenjenog kazališta Coringa koja je u okviru prvog KUFer festivala izvedena pred studentima pulskog sveucilišta na bivšem Filozofskom fakultetu. Rijec je o predstavi forum kazališta koje spada u skupinu tehnika zajednickog naziva - kazalište potlacenih. Cilj je takvog kazališta potaknuti ljude na djelovanje i pronalazak rješenja odredenog problema, uz aktivno sudjelovanje gledatelja.

Pred studente je postavljena vrlo uobicajena situacija pri zapošljavanju - poslodavac jedne tvrtke iz Oblograda traži zaposlenika. Pred njim je dvojba hoce li zaposliti Okruglicu Kružic koja nije baš dobra u svojem poslu, ali ima poznatog oca Okruga, ili pak iznimno sposobnu Tobleronu Trokutic cija je jedina mana to što je zapravo - trokut.

Na taj su nacin pokušali prikazati na koje poteškoce može naici pripadnik manjine, drugacije rase ili opredjeljenja u suvremenom društvu koje podliježe mnogim oblicima diskriminacije Publika je ponudila svoje videnje cijele situacije i rješenja (doduše ne baš uspješno) kako izbjeci problem nepotizma i diskriminacije u društvu.

Sara Poljak igrala je gospodicu Tobleronu, Anita Buhin poslodavca, Irena Bilcic bila je Okruglica Kružic, Saša Vejzagic zaštitar, dok je voditelj, tzv. džoker, bio Aleksandar Bancic.

Na istom mjestu održana prezentacija radionice kazališta potlacenih na kojoj je tijekom tri dana sudjelovalo deset polaznika, mahom pulskih studenata. Radionicu je vodila Anita Buhin, a polaznici su predstavili dvije scene koje su uvježbali. U prvoj je rijec o studentici koja nema dovoljno novaca za školovanje pa je primorana da uz studij i radi, a na kraju, buduci da joj profesori ne izlaze u susret, biva primorana napustiti fakultet. U drugoj pak sceni glavni je lik mladi, nekorektni asistent koji studentima zagorcava život.


Podijeli: Facebook Twiter