Čorić i Liović laureati istarskog sporta


U pulskom Domu branitelja danas je održano jubilarno 20. izdanje Dana istarskog sporta, tradicionalne manifestacije na kojoj je Savez sportova Istarske županije proglasio najbolje sportaše za 2012. godinu u 11 kategorija.

Najbolji sportaš Istarske županije za 2012. godinu postao je Teo Čorić, rukometaš Poreča koji je s hrvatskom U-21 reprezentacijom osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu i pritom bio proglašen za najboljeg pivota prvenstva.

- Iskreno, nisam očekivao nagradu u seniorskoj konkurenciji, prije bih ju očekivao među mlađim sportašima, budući da mi je tek dvadeset godina, rekao je Čorić. - Mislim da nikad netko ovako mlad nije dobio ovu nagradu, stoga sam malo i iznenađen, no ona mi predstavlja veliku čast i poticaj za daljnji rad, jer u Istri ima puno odličnih sportaša.

Najboljom sportašicom proglašena je kuglačica porečke Istre Marijana Liović, svjetska prvakinja i svjetska rekorderka u kombinaciji, osvajačica brončane medalje u paru te drugog mjesta s klubom na NBC Europa kupu. Ovo joj je četvrta nagrada.

- Godina za nama bila je najuspješnija u mojoj dosadašnjoj karijeri, napokon je stiglo i pojedinačno zlato, dosad sam imala samo zlatne medalje u ekipnom dijelu i u paru, kaže Marijana. - U godini pred nama ekipno ćemo sigurno u Hrvatskoj biti među tri najbolja kluba, a probat ćemo osvojiti naslov prvakinja i vidjet ćemo hoće li nam to poći za rukom.

U konkurenciji sportskih nada najboljim su proglašeni plivač Pule Bruno Blašković i triatlonka Pule Tea Miloš, koja je tako obranila lani osvojeni naslov. Najbolja ekipa u mlađim uzrastima su juniorke Odbojkaškog kluba Poreč, dok je kod momčadi nagrada pripala kadetima Judo kluba Istarski borac. Pulski judaši okrunili su se još jednom nagradom, onom u kategoriji najboljeg trenera gdje je Dean Ilić slavio drugu godinu za redom. U kategoriji sportaša s invaliditetom slavio je atletičar Medulina Boro Rađenović, dok je apsolutno najveći broj glasova dobila njegova klupska kolegica Mikela Ristoski koja je slavila u kategoriji najboljih sportašica s invaliditetom.

Posebne nagrade

Posebni ocjenjivački sud i ove je godine dodijelio tri nagrade za životno djelo koje su pripale Eziju Gobbu i Dinu Makovcu iz Pule te Egidiju Matoševiću iz Rovinja. Proglašeni su i najbolji sportsko-učenički klubovi, a to su ŠSD Mladost iz umaške OŠ Marija i Lina te ŠSD Mate Balota iz istoimene porečke srednje škole.

Uručena su i posebna priznanja SSIŽ-a koja su dobili istarski zlatni olimpijci Damir Burić i Giovanni Cernogoraz, koji po pravilniku SSIŽ-a nisu mogli biti izabrani za najbolje sportaše jer nisu članovi klubova s područja Istarske županije.

Pored njih, posebna priznanja dobili su i Košarkaški savez Istarske županije u povodu obilježavanja 80. obljetnice igranja košarke u Puli i Istri, Košarkaški klub Ghia Staff u povodu obilježavanja 60. obljetnice igranja košarke u Pazinu i Grad Pazin za izuzetno uspješnu organizaciju prvenstva Europe u boćanju. (Ivica CEROVAC, snimio Manuel ANGELINI)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter