Corian – materijal bez granica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Corian je materijal izuzetnih oblikovnih mogucnosti, koji osigurava dizajn prema vašim željama i potrebama prostora. Obraduje se poput drveta, a na tržištu se nudi u razlicitim bojama i uzorcima. Svoju primjenu nalazi u opremanju stambenih, javnih i medicinskih prostora. Mogucnosti oblikovanja pružaju priliku izrade namještaja neobicnih oblika, boja i namjena.



Corian se sastoji od prirodnih minerala, cistih akrilnih polimera i netoksicnih pigmenata. Boje i uzorci su prisutni kroz cijelu strukturu materijala, tako da se ne mogu habati. Izuzetno je trajan i otporan na ogrebotine i udarce. Izvodi se u završnoj mat obradi. Spojevi coriana su neprimjetni, pa se u konacnici stvara dojam monolitne plohe.



Znacajne karakteristike coriana su sljedece: laka obradivost, mogucnost trodimenzionalnog oblikovanja, trajnost i otpornost, lako održavanje, netoksicnost, neporoznost, neprimjetni spojevi, mogucnost popravljanja.

Spojevi se lijepe nevidljivo tako da se duži elementi bez problema izraduju u više dijelova te u konacnici spajaju u monolitni blok. Rubovi se mogu izvoditi u razlicitim debljinama i formama, kao i sami elementi namještaja. Zbog svoje neporozne strukture, nije pogodan za skupljanje plijesni i bakterija. Preporucljiv je za prostore u kojima je potrebno zadovoljiti visoke sanitarno-higijenske kriterije.

U opremanju stambenih interijera, Corian se najcešce koristi u kuhinjama, kupaonicama te za izradu pojedinih elemenata namještaja. Oblicima i bojama stvara individualan i unikatan dizajn prilagoden potrebama i ukusima stanara.



Izuzetno je dobar za oblikovanje radnih ploca, sudopera i oblaganje zidova iznad radnih ploha u kuhinjama. Monolitni spojevi, neporozna struktura i mogucnost lakog održavanja zadovoljit ce sve zahtjeve koje kuhinja, kao prostorija s kompleksnim radnim procesima, postavlja pri opremanju, a uspješno se kombinira s ostalim materijalima.

Primjena coriana u kupaonicama bit ce pravo zadovoljstvo u funkcionalnom i oblikovnom smislu. Mogucnosti izrade kupaonskih elemenata – od umivaonika do kupaonskih ormarica - pretvaraju kupaonicu u estetski užitak i unikatan prostor u kojem ce svaki dio biti u potpunosti iskorišten.



Blagovaonice, dnevni boravci ili spavace sobe idealno ce poslužiti za igru corianom u dizajniranju namještaja, ukljucujuci i krevete. Od coriana možete izraditi sve što poželite u pravokutnim, zaobljenim ili organskim oblicima. Primjenjuje se i u eksterijerima zbog dobre zaštite od vanjskih utjecaja i UV zracenja, lakog održavanja, mogucnosti izrade po mjeri i završne obrade detalja, postojanosti boje... (Monika Galovic-Dumendžic, mr. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter