CORESTA prvi put u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Rovinju je otvoren godišnji skup strucnjaka agronomske i fitopatološke istraživacke grupe Svjetskog udruženja proizvodaca duhana i znanstvenika u duhanskoj industriji (CORESTA). Strucnjaci koji se bave istraživanjem tehnoloških procesa uzgoja i primarne proizvodnje duhana s ciljem postizanja ekonomicnije i održivije proizvodnje te proucavanja nacina suzbijanja štetocina i bolesti duhana iznosit ce rezultate svojih istraživanja kroz cijeli tjedan.

Program je okupio 150 strucnjaka sa svih kontinenata. Teme su integrirana zaštita bilja, specificni nitrozamini u duhanu, uspješna agrikulturna primjena te agensi za zaštitu usjeva. Uz strucnjake iz Hrvatskih duhana te zagrebackog Agronomskog fakulteta, o ovim temama ce govoriti neki od najvecih svjetskih strucnjaka iz tog podrucja s americkih sveucilišta u Sjevernoj Karolini i Georgiji, iz Velike Britanije, Kine, Japana i Južne Koreje. U ime domacina, Tvornice duhana Rovinj, znanstveni skup je otvorila dugogodišnja direktorica Odjela istraživanja i razvoja dr. Marica Šorak Pokrajac.

Od Mirka Boica, direktora Hrvatskih duhana, saznajemo da Hrvatska godišnje proizvodi oko 12 tisuca tona duhana. Izvoz duhana i duhanskih preradevina dosegnuo je sto milijuna eura, pa je u našem agraru odmah iza industrije šecera.


Podijeli: Facebook Twiter