Čopor vukova usred bijela dana rastrgao ovce i janjad

Vukovi su u Hrvatskoj strogo zaštićeni (S. ŠIMUNOVIĆ/CROPIX)
Vukovi su u Hrvatskoj strogo zaštićeni (S. ŠIMUNOVIĆ/CROPIX)

Svega dvjestotinjak metara od Vodica, sela u pograničnom području laniške općine, čopor vukova usred bijela dana rastrgao je ovce i janjad 72-godišnjeg Milana Ribarića. U nekoliko navrata vukovi su napali stado na ispaši i zaklali ukupno šest ovaca i četiri janjca, a zadnji napad zbio se prekjučer oko 15 sati.

- Ovce su odjednom počele bježati. Pogledao sam što ih je preplašilo. U prvi trenutak pomislio sam da su psi, a onda shvatio da je to čopor od šest vukova, rekao je Milan Ribarić.

Milan kaže da su mu vukovi zadnji put zaklali ovce prije sedam godina. Dobio je odštetu samo za pet ovaca jer za druge dvije nije bilo dokaza. Nestale su bez traga.

- Nije baš ugodno, odgovorio je na pitanje je li ga strah 61-godišnji Božidar Sušanj kojeg smo sreli na cesti u Vodicama. Vukove su ovih dana vidjeli i u šumi u okolici Muna, a mještani Matulja koji rade u Trstu vukove su već dva, tri puta u poslijepodnevnim satima vidjeli kako prelaze cestu nedaleko od graničnog prijelaza Jelovice.

- Navodno su došli sa slovenske strane, kaže Sušanj.

Čopor vukova zadnji je puta područjem Ćićarije i Učke krstario 2011. godine. Ivan Vratović, predsjednik Lovačkog društva Ćićarija Lanišće, upoznat je s podatkom da se Ćićarijom odnedavno ponovo kreće čopor vukova te da pričinjava štete. Prije nekoliko dana zaklali su tele u selu Podgaće.

Krajem 19. stoljeća na hrvatskom prostoru bilo je oko tisuću vukova. Njihov je broj početkom devedesetih godina prošlog stoljeća spao na svega pedeset. Vuk je strogo zaštićena životinjska vrsta od 1995. godine, a o njegovoj zaštiti skrbi Ministarstvo kulture - Uprava za zaštitu prirode. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter