Conte: 60 posto atletičara na Igrama je dopingirano

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krivac za jedan od najvećih dopinških skandala u povijesti, osnivač Kalifornijskog nutricionističkog centra (BALCO) Victor Conte smatra da je najmanje 60 posto atletičara na Olimpijskim igrama u Londonu dopingirano.

"Dopinška testiranja sportaša tijekom Olimpijskih igara su potpuni promašaj. Radi se o najobičnijoj propagandi kada se govori o velikom broju testova koji se naprave tijekom Igara. Morate bacit' udicu kada ribe grizu', a to je bilo prije devet mjeseci. Vrlo je jednostavno, ranije uzeti doping i koristiti se njegovim utjecajem kasnije na natjecanju", kazao je osnivač BALCO-a iza kojeg stoji jedna od najvećih dopinških afera u povijesti.

U aferi "BALCO" iz 2004. godine otkriveno je mnogo sportaša koji su uzimali doping. Među njima je bila i peterostruka olimpijska pobjednica Marion Jones, njezine kolege iz američke atletske reprezentacije Regina Jacobs i Tim Montgomery, slavni igrač baseballa Barry Bonds, igrač američkog nogometa Bill Romanowski, britanski sprinter Dwain Chambers, te mnogi drugi sportaši.

Conte je na sudu priznao krivnju za "dilanje" dopinga, a u srpnju 2005. godine je osuđen na četiri mjeseca zatvorske kazne. Danas vodi tvrtku SNAC i bavi se prodajom dozvoljenih preparata, raznih suplementa i vitamina.

Prije nešto manje od godine dana Conte je teško optužio i Usaina Bolta i sve jamajčanske atletičare da uzimaju doping što je "vidljivo iz njihovih rezultata".

"Nemam dokaza, ali dovoljno vam je da pogledate rezultate. Meni logika govori da je Bolt, kao i njegovi sunarodnjaci, dopingiran," kazao je tada Conte kazavši da je primjerice svih osam finalista utrke na 100 metara na Igrama u Sydneyju 2000. godine bilo dopingirano. Zlatio je tada osvojio Amerikanac Maurice Greene, ispred Ata Boldona iz Trinidada i Tobaga, te Obadelea Thompsona s Barbadosa.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO), kao i Organizacijski odbor igara u Londonu nisu željeli komentirati Conteove optužbe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter