Conroy: Homs je klaonica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski fotograf Paul Conroy, koji je pocetkom tjedna evakuiran iz sirijskog grada Homsa, izjavio je u intervjuu za Sky News da se u tom gradu ne zbiva rat nego pokolj.

"Tamo se bez razlike ubijaju muškarci, žene i djeca", rekao je Conroy u razgovoru iz svog bolnickog kreveta u Britaniji, gdje lijeci rane zadobivene u izvještavanju iz Homsa.

U odvojenom razgovoru za CNN, fotograf je ovotjednu situaciju u Homsu, trecem po velicini sirijskom gradu opisao kao "srednjovjekovnu opsadu, klaonicu". Taj slobodni fotograf, koji je u Homsu radio za britanski Sunday Times, izjavio je da se osjeca izenadujuce dobro s obzirom na okolnosti. "Imam velike rupe na nozi, a izvadili su mi i šrapnel od 7,6 centimetara u ledima", dodao je.

Rekao je da su topnicki napadi na Homs pocinjali svako jutro oko 6.30 sati. Radilo se u sustavnim napadima, bez cilja. "Pucalo se po svemu. "Nema struje, nema vode, stotine ljudi tamo samo cekaju da umru", kazao je.

Conroy je ranjen u istom napadu u kojem su ubijeni americka novinarka Marie Colvin i francuski fotograf Remi Ochlick. "Bio sam tamo, znam tko ih je ubio. To su profesionalci koji su organizirali topnicke napade. Ucinili su to namjerno".

Francuska novinarka Edith Bouvier, ranjena u istom napadu, vratila se u petak u Francusku. Ona je u razgovoru za za Figaro takoder izjavila da je dvoje novinara ciljano ubijeno i da su svi bili metom napada.

Homs je gotovo godinu dana bio središte otpora režimu Bašara al-Asada. Cetvrt Baba Amro, koja je zadnja pružala otpor, pala je u ruke režima u cetvrtak. Ekipe Crvenog križa stigle su u petak do Homsa, ali su im Asadove vlasti zabranile da udu u tu cetvrt. Strani dužnosnici strahuju da ce u Baba Amri biti pocinjeno novo krvoprolice nakon dolaska sirijskih snaga sigurnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter