Čokoladna čarolija i brojne slatke atrakcije

Profinjena slatka raskoš
Profinjena slatka raskoš

Početak blagdanskog razdoblja u Opatiji obilježit će najfinije čokoladne slastice, a čokolada će postati sastojak glavnih jela brojnih restorana, inspiracija i materijal za umjetničke radove,

"tajni sastojak" u spa & wellness programima i poticaj za brojna edukativna, glazbena i zabavna događanja tijekom 11. Festivala čokolade koji se počinje ovog petka i traje do 4. prosinca.

Slatki Mrkat i izložba "Povijest čokolade"

Festival će predstaviti najfinije čokoladne delicije vrhunskih domaćih i stranih slastičara i čokolatijera, ali i pregršt glazbenih, gastronomskih, zabavnih i kulturnih sadržaja za sve generacije. Od danas do nedjelje 4. prosinca, centralna lokacija u Opatiji bit će Kristalna dvorana hotela Kvarner gdje će se održavati Čokoladna čarolija - prezentacija, degustacija i prodaja čokoladnih delicija, na kojem će se predstaviti brojni majstori čokoladnih delicija iz cijele Hrvatske. Uz centralni sajam, "slatke atrakcije" odvijat će se i na brojnim drugim lokacijama u Opatiji. Tako će Čokoladni Advent u Parku sv. Jakova i Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer donijeti glazbene programe, hologramske projekcije te programe za djecu. Na opatijskoj tržnici zaživjet će Slatki Mrkat s prodajom čokoladnih delicija i slastica, na Ljetnoj pozornici Choco Ledena čarolija, a u Choco izlogu Milenijeva Choco svijeta u hotelu Continental posjetitelji će moći pratiti izradu "božićne slagalice" i velikog božićnog drvca od čokolade.

Festivalska događanja počinju u petak u 11 sati na opatijskoj tržnici kada će biti otvorena izložba "Povijest čokolade", a od 16.30 sati ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer na Choco After Job tulumu nastupit će grupa Dellboys. Villa Angiolina u poslijepodnevnim će satima ugostiti predavanje i degustaciju pod nazivom "Croatian Choco Concept – Molekularne čokolade", a za djecu se otvara Grad Djeda Mraza u hotelu Četiri opatijska cvijeta. U glazbenom programu nastupit će grupa L'Abeille u hotelu Continental te klape Nevera na Ljetnoj pozornici. U suvenirnici Manufaktura tijekom cijelog festivala moći će se pogledati i kušati čokoladna gramofonska ploča i sirove čokoladne slastice koje spravlja Mihaela Devescovi.

Bogat program za najmlađe

U subotu program počinje humanitarnom prodajom slastica opatijskih slastičara ispred opatijske tržnice, a slijedi izrada slastica za "male sladokusce" u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Umjetnost u čokoladi u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner predstavit će u subotu i nedjelju Admir Karalić, a mališani će moći oslikati svoja lica uz Choco Tattoo. U Milenij Choco svijetu Antonio Licitra izrađivat će čokoladnu skulpturu, a svi posjetitelji moći će sudjelovati u dekoraciji torte Opatijska kamelija.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Festivala čokolade biti će i čokoladna tabla veličine 20 metara četvornih koju će posebno za ovu priliku pripremiti čokoladnica Cukrček iz Ljubljane.

Brojni zabavni programi namijenjeni su najmlađima: u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer "vrtjet" će se božićni film "The Muppet Christmas Carol", a Klizački klub Medo iz Zagreba na ledu Ljetne pozornice izvest će "Neobičnu ledenu čaroliju".

Subota će biti i glazbeno najbogatiji dan Festivala čokolade. Program subotnjih koncerata otvorit će Katarina Jurić trio na terasi hotela Kvarner, nastaviti Ružić Trio u hotelu Continental, Dino Antonić & 4 Shades ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer u poslijepodnevnim satima, zbor Sempre Allegro pa zatim klapa Mirakul na terasi hotela Kvarner, te Dalawa Stories u hotelu Continental u predvečerje, no glazbena poslastica dana svakako će biti koncert Festivala Kvarner ''Pure Chocolate'' u hotelu Royal. Centralni subotnji program održat će se od 17 do 22 sata u Villi Angiolini, a riječ je o već poznatom i popularnom Opatijskom paradoksu koji spaja čokoladu i vino, a ovog puta tom će spoju dodati i vrhunska maslinova ulja.

Čokolada i vino – hrana i piće bogova

Nedjeljni program počinje edukativnom choco radionicom Pop Cakes na prvom katu opatijske tržnice, a u isto vrijeme u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održat će se choco radionica za djecu "Molekularne čokolade" - Škola izrade slastica za male sladokusce (7+) i edukacija tete Irene (Udruga Fair trade, Bale) o primjeni fair trade koncepta u proizvodnji čokolade. Zanimljiv program održat će se tijekom čitavog poslijepodneva u Villi Angiolini, a riječ je o događaju "Čokolada i vino – hrana i piće bogova". Bogat je i nedjeljni glazbeni program. Uz ostalo, Ivo Heder bit će gost DJ večeri na Ljetnoj pozornici, a djeca će se moći odmoriti uz projekciju filma "Gremlini" u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Gastronomske delicije, wellness & spa i besplatan parking

Tijekom festivala čokolade brojni hoteli i restorani uključit će nove gastronomske delicije od čokolade u svoje menije, pa će se moći kušati različita i posebna čokoladna jela – kao što su pizza s m&m bombonima, čokoladni rižoto s divljom ružom ili mozzarella s listićima tamne čokolade i suhim orahom. Čokolada će biti i važan sastojak i u wellness & spa ponudi tijekom opatijskog "čokoladnog vikenda".

Važno je istaknuti i da je subotom i nedjeljom do 15. siječnja 2017. besplatno parkiranje za osobna vozila na javnim površinama u Opatiji. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter