Čokolade Zotter: Kako je stvoreno carstvo užitka

Koju vrstu prije probati?
Koju vrstu prije probati?

Sjećate li se knjige Roalda Dahla "Willy Wonka i tvornica čokolade"? Ili pak istoimenog filma u kojem naslovnu ulogu tumači Gene Wilder? Ili romana "Čokolada" Joanne Harris?

Na koncu, tko ne voli čokoladu ili ne poznaje barem jednog čokoladoljupca?

Sigurno bi se svima svidio posjet tvornici čokolade, posebice onoj gdje se proizvodi zdrava čokolada. Kažu da ono što je zdravo nije nepcu drago. Možda i ne uvijek, ali u ovom slučaju to ne vrijedi. Barem ne u tvornici čokolade Zotter u Austriji, nedaleko od Graza.

Baš tamo počinje ta čokoladna čarolija, ta priča o čokoladi. A kako počinju sve priče i bajke? Bio/la je jednom…

Bio jednom ne tako davnih devedesetih godina prošloga stoljeća jedan slastičar kojemu su do tada poznate čokoladne kreacije bile jednostavno - predosadne. Stoga se nakon radnog dana povukao u stražnju prostoriju svoje slastičarnice u Grazu i počeo eksperimentirati...

Jednoga je dana došao kući i rekao ženi "od sada ću se baviti proizvodnjom čokolade". Josef Zotter, kako se zove slastičar s početka ove priče, eksperimentirao je s ručno proizvedenim čokoladama i do tada posve nepoznatim kombinacijama okusa.

Nakon marcipana od bućinih koštica na red je došla moka od konoplje, a ubrzo potom i vlastiti pogon za proizvodnju čokolade, s kojim je istraživač čokolade i umjetnik okusa Zotter u međuvremenu stvorio cijeli imperij užitka.

Tako je uskoro krenula i njegova tvornica čokolade koje poštuje vrlo visoke standarde, a to su bio i fair trade. Sama riječ bio asocira na nešto zdravo, odnosno u tvornici se čokolada proizvodi izravno iz zrna kakaovca.

A fair trade? Sjećate li se onih dokumentaraca o izrabljivanju djece koja beru razne kulture, između ostalog i kakaovac? Toga nema kod Zottera, on ističe da iznimno poštuje radnu snagu, da ne zapošljava djecu te da se cijeni rad svakog djelatnika, od prvog do zadnjeg.

Prilikom dolaska u tvornicu primjećujemo naizgled neveliko zdanje i pitamo se "zar se ovdje proizvodi sva ta silna čokolada, tih nekoliko stotinu okusa?". No, izgled nas je očito prevario, jer unutra se nalazi najmoderniji pogon za proizvodnju čokolade s najvišim higijenskim standardom, no nakon što se plati ulaznica za razgled može se degustirati čak dvjesto vrsta čokolade. Ulaznica za odrasle osobe košta 12 eura.

Nakon što odgledate dokumentarni film o carstvu čokolade Josefa Zottera, tijekom jednoipolsatnog razgleda tvornice možete neograničeno isprobavati sve delicije koje vam se nude.

Tu su tekuće čokolade iz fontana, komadići raznih čokolada, ili si pak možete napraviti shake. Ili jedno, drugo i treće.

U Zotteru se, kako smo mogli saznati iz dokumentarca, primjenjuju visoki standardi ekološkog uzgoja. Inzistiraju na kvalitetnim sastojcima, koji imaju organski certifikat, a Josef Zotter tri mjeseca godišnje obilazi svoje dobavljače i farmere/uzgajivače kakaa u različitim dijelovima svijeta te sudjeluje u edukaciji i podizanju svijesti o fair trade trgovini. Da bi u što većoj mjeri zaštitio okoliš, Zotter ne koristi sjajne omote za svoja pakiranja čokolada, već isključivo one koji se mogu jednostavno reciklirati.

Obitelj Zotter osmislila je još jedan društveno odgovoran projekt. Za svaku prodanu čokoladu ''Yummy! Meals for schools'' jedno dijete iz Burme dobiva svoj obrok u školi. I tko kaže da čokolada nije hranjiva? (Napisala i snimila Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter