Cokolada saveznik u borbi s borama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici su nam konacno podarili sjajan izgovor za uživanje u cokoladi. To slatko iskušenje, prema najnovijim saznanjima, ucinkovito je u brisanju bora.

Istraživanje je pokazalo da svakodnevno uživanje u nekoliko kocki cokolade štiti od bora koje uzrokuju ultraljubicaste sunceve zrake. Dobra vijest je da znanstvenici vjeruju da bi konzumacija tamne cokolade mogla smanjiti i rizik od raka kože. Dnevna doza tamne cokolade štiti kožu od preranog starenja uzrokovanog sucevim zrakama, tvrde znanstvenici.

No da ne bude zabune, istraživanje se bavilo samo tamnom cokoladom koja je bogata flavanolima, antioksidansima koji se prirodno nalaze u zrncima kakaovca, a oni su glavni sastojak cokolade. Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su konzumirali vece kolicine cokolade bogate flavanolima mogu podnijeti vece kolicine UV zraka na svojoj koži od onih koji nisu jeli takvu cokoladu.

Loša vijest je da cokolada bogata flavanolima još nije široko prisutna na tržištu, no ako ništa drugo - dobili ste odlican izgovor za uživanje u slasnoj tamnoj cokoladi.


Podijeli: Facebook Twiter