Cokolade koje sadrže obilje flavanola, fitokemikalija koja se prirodno nalazi u kakau, mogu djelovati zaštitno protiv štetnog djelovanja suncevog zracenja, ukazuje nova studija.
30 ispitanika je kroz 12 tjedana svaki dan unosilo ili 20 grama cokolade bogate flavanolima ili 20 g cokolade s neznatnim sadržajem ove blagotvorne tvari.
Pokazalo se da konzumacija flavanola štiti kožu od crvenila izazvanog pretjeranim izlaganjem suncu. Ipak, valja imati na umu da flavanoli ni u kojem slucaju ne mogu zamijeniti fotoprotektivno djelovanje sredstava za suncanje sa zaštitnim faktorima.
Zanimljivo je da se cokolada bogata flavanolima proizvodi posebnom metodom pri niskim temperaturama, pa cak i neke tamne cokolade ne sadrže velike kolicine ovih fitokemikalija.
Inace, velike kolicine flavanola je moguce naci i u zelenom caju i crnom vinu, no usporedbe radi, šalica zelenog caja sadrži tek 47 mg flavanola, 2 dcl crnog vina 160 mg, dok 20 g cokolade proizvedene posebnom metodom sadrži cak 660 mg flavanola.