Cokolada nije grijeh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako se zove poslastica od kakaa i šecera koju najviše troše Švicarci, Austrijanci i Irci? Cokolada.

Pretpostavlja se da su Olmeci, najciviliziraniji narod iz Meksika (gente del pais del hule/narod zemlje gume) prije 2.600 godina kuhali cokoladnu smjesu. Maje su priredivali slavlje u cast boga kakaa, a koristili su plodove biljke kakaovca Theobroma cacao.

Današnja cokolada djelo je Nizozemca Conrada van Houtena koji je 1828. patentirao hidraulicnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastajao kakaov prah. Englezi su 1847. otkrili kako taj prah miješati sa šecerom i rastopljenim kakaovim maslacem.

Jedan je Švicarac eksperimentirao s mlijekom kao sastojkom u cokoladi i uspio 1875. proizvesti prvu mlijecnu cokoladu, a drugi, Rudolf Lindt, napravio je cetiri godine kasnije cokoladu koja se topi u ustima.

Cuvena cokolada Milka (Milch und Kakao) proizvod je medunarodnog koncerna Kraft Food, a nastala je 1901. Zagrebacka tvornica Union bila je 1911. prvi proizvodac cokolade u ovom dijelu Europe. Naslijedio ju je Kraš.

Je li cokolada zlo ili užitak? Bezrazložno se smatra slatkim grijehom: ona smanjuje stres, pomaže u sprjecavanju srcanih bolesti, jaca imunitet, snižava tlak, razbuduje bolje od kave, jaca pamcenje, afrodizijak je… hrana je od koje se dobro osjecamo.


Podijeli: Facebook Twiter