Cokolada i crno vino cudesno hrane mozak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crno vino i cokolada su dobri za mozak, a još su bolji kad se konzumiraju zajedno, tvrde znanstvenici isticuci ipak da se tu prije svega radi o izdvojenim sastojcima ovih namirnica koje je bolje uzimati u dodacima prehrane, tj. bez alkohola.

Strucnjaci vjeruju da polifenoli - kemikalije iz biljaka kojima obiluju cokolada i vino - šire krvne žile i ubrzavaju dotok krvi u mozak.

Proširene krvne žile pune kisika i šecera ubrzat ce rad moždanih stanica, pretpostavljaju strucnjaci napominjuci da je ovo vjerojatno izraženije kod starijih osoba kod kojih je dotok krvi u mozak oslabljen. No posebno ce vas možda obradovati cinjenica da polifenoli djeluju bolje u kombinaciji nego samostalno. Drugim rijecima grickate li cokoladu popijte i malo vina.

Ova teorija je plod dviju studija na Sveucilištu Northumbria koje su se koncentrirale na utjecaj polifenola na um. U sklopu prve studije zdravim odraslim osobama davali su kapsule resveratrola, "cudesnog sastojka" crnog vina. Skeniranje je pokazalo povecan dotok krvi u mozak nakon uzimanja ovog dodatka prehrani. Nažalost kolicina resveratrola korištena u studiji mogla bi se unijeti tek uz pomoc par litara vina što je kontraproduktivno za mozak.

U drugoj studiji dr. Chrystal Haskell i njen tim je testirao djelovanje vruce cokolade pune raznih polifenola i ustanovio da su sudionici istraživanja nakon ispijanja tocnije i brže rješavali matematicke zadatke te su kasnije sjecali manji zamor nego drugi. Naime, u vrucu cokoladu su dodali kolicine polifenola koje bi se našle u deset cokolada.

Srecom polifenoli se mogu kupiti kao dodatak prehrani u ljekarnama.


Podijeli: Facebook Twiter