Cokolada ce postati luksuz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako ce donekle hladnije vrijeme no inace u ovo doba godine na podrucju zapadne Afrike (posljedica La Nina fenomena) rezultirati dosad rekordnim uzgojem kakaovca, prema posljednjim analizama ljubiteljima cokolade ne piše se dobro. Posljednje analize Medunarodnog centra za tropsku poljoprivredu pokazuju da ce se u iduca dva desetljeca zbog povišenja temperatura uzgoj kakaovca gotovo pa prepoloviti.

Prema ovim analizama, ukoliko Gana i Obala Bjelokosti dožive prognozirano povecanje prosjecne temperature od 2,3 Celzija, klima više nece biti pogodna za uzgoj ove biljke. Osim što ce ove promjene, uzrokovane globalnim zatopljenjem, cokoladu pretvoriti u luksuznu i vrlo skupu namirnicu, tako drasticno smanjivanje plantaža kakaovca cijelu bi regiju zapadne Afrike moglo dodatno osiromašiti, s obzirom na to da veliki broj stanovništva u ruralnim podrucjima svoje preživljavanje temelji iskljucivo na uzgoju kakaovca.

Do 2030. godine farmeri ce zasigurno primijetiti utjecaj temperature na uzgoj biljaka, objavio je Scientific American. Ideja o tome da se plantaže presele u hladnije krajeve u zapadnoj Africi i nije tako jednostavno izvediva, buduci da cijela ta velika regija ima vrlo malo povišenih dijelova.

No cak i na tim rijetkim mjestima s višom nadmorskom visinom, uzgajanje kakaovca znacilo bi uništavanje šuma, što bi dovelo do novih ekoloških posljedica. Strucnjaci stoga predvidaju da ce farmeri morati uložiti puno više sredstava kako bi sacuvali plantaže od sve viših temperatura, te da ce se u buducnosti odlucivati na kolicinsku manju, no drasticno skuplju proizvodnju.

Ovo nije prvi put da su studije otkrile kako ce globalno zatopljenje utjecati na pojavnost i cijenu neke namirnice, pa je tako vec prognozirano, primjerice, da ce uslijed visokih temperatura u buducnosti stradati i francuska vina.


Podijeli: Facebook Twiter