"Coito ergo sum" u Istarskom narodnom kazalištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstava Jelene Tondini "Coito ergo sum" u režiji Zvonimira Peranića igrat će 6. i 7. studenog u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. Predstava koja je nastala u koprodukciji pulskog Teatra umjetnosti i riječkog Teatra Rubikon uz partnerstvo INK-a, predstavljena je na konferenciji za novinare u foajeu pulskog kazališta.

- Radi se o prvom djelu trilogije koja je podijeljena kao Danteova "Božanstvena komedija". "Coito ergo sum" odnosi se na pakao pa nam slijedi rad na čistilištu, a hoćemo li treću predstavu smjestiti u raj ili ponovo u pakao trebamo još odlučiti, kazala je Kristina Nefat u ime Teatra umjetnosti.

Glazbenica Nataša Petrić Tasha je rekla da je rad na predstavi krenuo od jedne drugačije stvarnosti te da je projekt baziran na kontroverzama.

- Netko će se osjetiti prozvanim, a netko ne jer predstava nudi toliko opcija koliko ima različite publike. Predstava nije klasična drama, a tekst Jelene Tondini napisan je u stihovima koje smo mi trebali uglazbiti. Bio je to težak posao jer smo htjeli napraviti što raznolikiju glazbu i spojiti nemoguće, a rimovani tekstovi nekako prirodno vuku na rap. Glazba je zapravo elektronska s romskim elementima pa nismo imali puno harmonija na kojima raditi, kazala je Petrić.

Nefat je dodala da je polazište predstave "Filozofija u budoaru" Markiza de Sadea koja je poslužila kao temeljni predložak u kreiranju novoga dramskog teksta, a namjera je upravo bila ta da pornografija kao društvena činjenica postane poligon za kritiku ostalih društvenih elemenata.

Ivan Dobran, autor scenografije i popratnog video rada, napomenuo je da na sceni ima malo materijala te da se video dobro konceptualno uklopio.

- Mislim da sada postoji potreba za predstavama koje na bilo koji način kritiziraju stanje u društvu. Ja sam, na primjer, protiv referenduma o braku koji će nas koštati 47 milijuna kuna, pa se možemo pitati i koliko je to perverzno, kazao je Dobran.

Gregor Klarić kome je ovo prvo iskustvo u kazalištu je rekao da je glazba u predstavi zaista raznovrsna - od popa i rocka, preko opere i gospela - te da je sva ta raznolikost odlično upakirana pa se i ne primijeti razlika u glazbenim žanrovima.

Dramaturzi predstave su Zvonimir Peranić i Jelena Tondini koja je uz Vladimira Wölfla skladala i glazbu. Autori vokalnih i zborskih dionica su Tonči Horvat Hus, Nataša Petrić Tasha i Kristijan Ćoza, dok je kostimografkinja Kristina Nefat. Osim već spomenutih Nataše Petrić Tashe i Gregora Klarića u predstavi glume i Ana Ljutić, Kristijan Ćoza, Zoran Josić i Roko Katalinić.

Rasvjetu je radio Dalibor Fugošić, frizure i šminku potpisuje Ksenija Nakić Alfirević dok je na koreografiji radila Ivana Peranić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter