Coco Chanel špijunirala za naciste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Coco Chanel, slavna francuska modna kreatorica, špijunirala je za nacisticki režim u Drugom svjetskom ratu, tvrdi se u knjizi koja u utorak izlazi u SAD-u.

Americki novinar koji živi u Francuskoj Hal Vaughan, autor ove nove biografije, istice da se u pisanju knjige oslanjao na brojne francuske, engleske, njemacke i americke arhivske spise.

U biografiji "U postelji s neprijateljem, tajni rat Coco Chanel", Vaughan piše da je Coco 1940., kada je imala 57 godina, vrbovao Abwehr, obavještajna služba njemackog glavnog vojnog stožera. Tada je postala agentica F-7124, s kodnim imenom Westminster, po imenu njezina bivšeg ljubavnika i prijatelja, vojvode od Westminstera.

Abwehr je u kolovozu 1941. šalje na zadatak u Španjolsku s još jednim agentom, barunom Louisom de Vaufrelandom, koji je zadužen za vrbovanje novih agenata. Coco se nadala, piše u knjizi, da ce nacisticke vlasti zauzvrat osloboditi njezina necaka Andrea iz logora.

U to vrijeme se zaljubila u njemackog casnika i nacistickog agenta, baruna Hansa Gunthera von Dincklagea zvanog Spatz s kojim ce dugo ostati u vezi. Chanel je ponovno došla u Madrid 1944., gdje je od jednog Gestapova casnika dobila vecu svotu novca, navodi se.

Coco Chanel (1883. - 1971.) uvijek je nijekala suradnju s nacistima.


Podijeli: Facebook Twiter