Cobankovic se dogovorio s ribarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjem sastanku ministra poljoprivrede Petra Cobankovica i ribara postignut je dogovor oko vecine ribarskih zahtjeva, no ribari su ministru dali rok do kraja mjeseca da ispuni dogovoreno, a u protivnom najavljuju prosvjede.
"Ono što je dogovoreno s ministrom ima rok, svih deset tocaka, najveci dio u toku ovog mjeseca. Na ministru je da ostvari ono što je obecao, u protivnom ono što seljaci mogu napraviti je 'šala mala' prema onome što ce se dogoditi. Ja ne prijetim, vec samo konstatiram", izjavio je nakon sastanka predsjednik Udruženja ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Miro Kucic.

Dogovoreno je da cijena plavog dizela ostane ista, a da se od 15. ožujka kroz model strukturnih potpora pronade nacin da se ribarima refundira dio troškova, izvijestio je Cobankovic koji je s predstavnicima ribarskih asocijacija iz Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtnicke komore, predstavnicima udruga Naše more, Mare Croaticum, Istarski ribar i zadruga ribara razgovarao o aktualnoj problematici ribarstva.

Dogovoreno je da ce poticaji za treci kvartal za ulov i preradu male plave ribe biti oko 20. ožujka, da ce tržišna kompenzacija za ulov bijele morske ribe i ostalih organizama biti pocetkom travnja i da ce pocetkom travnja biti obradeni svi zahtjevi za kapitalna ulaganja. Takoder je dogovoreno da ce na web stranicama Ministarstva biti objavljeni podaci o povlasticama, registar flote i znanstvene studije.

Ministarstvo preuzima na sebe, u dogovoru s Ministarstvom mora, sufinanciranje placanja vezova iskrcaja u svim lukama, osim domicilnih (gdje ribari i inace ne placaju). Cobankovic je kazao da nije prihvatio zahtjev za smjenu državnog tajnika Toncija Božanica, napominjuci da smatra da tajnik dobro obavlja svoj posao i ima njegovu podršku.

Kucic je kazao i da smatra da poglavlje 13. (ribarstvo) pregovora s EU-om nije slucajno predzadnje u pregovorima i da bi to ono moglo zagorcati život svima koji pregovaraju ako ne bude na vrijeme zatvoreno. Zato je bilo potrebno da današnji sastanak završi u miru, kazao je Kucic. "Tvrdim da hrvatski ribari s 1.000 brodova mogu napraviti nesagledivu štetu ako bi krenuli kao seljaci. Mi ne prijetimo, korektni smo ljudi, znamo što bi to znacilo za hrvatski turizam, medutim, cinjenica je da ova grana zapostavljena u kontinuitetu punih 50 godina i da treba poceti vodit racuna o njoj", kazao je.

"Nama je jedan metar kvadratni mora ravan jednom metru kvadratnom zemlje kod Iloka ili negdje druge", slikovit je bio Kucic. Upitan zašto nije došao na sastanak s prosvjednicima u Ferovcu, Cobankovic je rekao da je imao obveza te da nije obecao, vec je rekao da ce nastojati doci u Ferovac.


Podijeli: Facebook Twiter