Čobanković: Pribojavao sam se problema zbog Planinske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da nikada nije bio "sretan" zbog sporne kupoprodaje zgrade u Planinskoj jer se pribojavao kako će taj slučaj završiti u medijima te uzrokovati probleme njemu, Sanaderu i stranci.

"Mislio sam da to nije dobar posao. Pribojavao sam se da će to kad-tad izaći u medije i da ćemo ja, stranka, ali i predsjednik imati problema i neugodnosti. S druge strane Sanaderu sam rekao i kako smatram da je cijena previsoka", posvjedočio je Čobanković na suđenju.

Prisjetio se da mu je Sanader, koji je po tvrdnjama USKOK-a od HDZ-ovca Stjepana Fiolića dobio proviziju od 17 milijuna kuna za posao sa zgradom u Planinskoj, na te primjedbe "oštrijim tonom" odgovorio da zgradu ne kupuje on nego Vlada.

Kazao mu je i da prodavatelj nije Fiolić, kao visokorangirani član HDZ-a, već banka te da nema eminentnije procjeniteljske kuće od Inženjerskog biroa koji je odredio cijenu zgrade u Planinskoj.

Detaljno govoreći o prodaji zgrade koju je Fiolić još 2006. pokušavao prodati Hrvatskim šumama, da bi u konačnici sklopio posao s tadašnjim ministarstvom regionalnog razvoja, Čobanković je ukazao na važnu Sanaderovu ulogu u tom poslu.

Još od prvog razgovora s Fiolićem, koji je dio zgrade isprva želio prodati Hrvatskim šumama, Sanader je ustrajao da se prostor ne smije prodavati izravno već preko banke kao posrednika.

Čobanković je kazao da je nakon odustajanja od kupovine dijela Fiolićeve zgrade tadašnji čelnik Hrvatskih šuma Darko Bauk pao u premijerovu nemilost. Veliko zanimanje za kupoprodaju nekretnine premijer je, navodno, nastavio iskazivati i nakon izbora 2007. kada je odobrio Fiolićevu ideju da zgradu proda novoosnovanom ministarstvu regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Čobanković.

U konačnici, kada je napravljena službena procjena i nakon što je Čobankovićev tajnik u samo jednom danu dobio odgovor Ministarstva gospodarstva da se kupnja izuzima iz javne nabave, Sanader je tražio da se taj slučaj hitno stavi na sjednicu užeg kabineta i vlade.

"Na kabinetu je Sanader dao obrazloženje vezano za kupovinu prostora, a ja sam rekao da će na taj način ministarstvo riješiti pitanje smještaja", kazao je Čobanković. Prisjetio se da je odluka donesena na zatvorenom dijelu, kada je Sanader izašao iz dvorane, a vodstvo sjednicom preuzela Jadranka Kosor.

"Tada mi nije bilo jasno zašto je Sanader forsirao da se to hitno riješi. Nije bilo uobičajeno da premijer pojašnjava prijedloge pojedinih ministarstava, to su gotovo uvijek radili nositelji", zaključio je Čobanković. On je nekoliko dana kasnije, temeljem vladine odluke, potpisao ugovor o kupovini zgrade u Planinskoj putem financijskog leasinga.

Obrana bivšeg premijera u sudnici je prigovorila da je Čobanković tijekom cijelog iskaza čitao iz bilješki u kojoj su navodno bili unaprijed pripremljeni odgovori, ali i neka pitanja koje mu je postavljalo tužiteljstvo.

"Obrana sumnja da se iskaz usuglašavao s tužiteljstvom. Posebno ako to sagledavamo u kontekstu nagodbe i blage kaznene sankcije izrečene Čobankoviću", kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

No, kada je sudsko vijeće zaključilo da u bilješkama nije sve što je Čobanković posvjedočio te da se to bitno ne razlikuje od njegova svjedočenja u istrazi Prodanović je zatražio da se sporna bilježnica kopira, jer će "neko drugo vijeće jednom možda odlučiti drugačije".

Čobaković, čije će se svjedočenje nastaviti i sutra, je nakon priznanja i sporazuma s USKOK-om osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro.

No, s USKOK-om se nije nagodio i Fiolić, iako je priznao da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj predao više od 17 milijuna kuna "provizije".

Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter