Čobanković guli krumpir za opće dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još krajem 2011. godine Petar Čobanković bio je potpredsjednik Vlade i HDZ-a, dakle jedan od vodećih hrvatskih političara. Danas on, međutim, guli krumpir u pučkoj kuhinji u Osijeku i obavlja brojne druge poslove kako bi ta ustanova kojom upravlja Caritas Osječko-đakovačke biskupije mogla normalno funkcionirati.

Tako je od 15. srpnja kad je Čobanković počeo tamo raditi za opće dobro, nakon što je priznao krivnju u slučaju Planinska i nagodio se s USKOK-om kako ne bi morao ići u zatvor.

"Evo, već skoro mjesec dana, od ponedjeljka do petka, od šest ujutro do 13 sati, radim u pučkoj kuhinji. Moj glavni posao je kompletna priprema namirnica za ručak, ali i perem i čistim prostorije. Povremeno također s vozačem idem u nabavu živežnih namirnica. Moglo bi se reći da jedino ne kuham, za to nisam educiran, ali sve drugo mogu raditi, prošao sam preglede i dobio sanitarnu knjižicu", ispričao nam je Čobanković o svojim novim zaduženjima.

Nije mu, kaže, ništa teško.

"Kroz život sam se naučio na rad, nikad nisam bio besposlen. Zato nastojim biti koristan u pučkoj kuhinji, a tako mi i brže prolazi vrijeme. Osim toga, ovo za mene na određeni način predstavlja iskupljenje društvu", naglašava čovjek koji je od 2003. do 2011. bio član HDZ-ovih vlada.

Voditeljicu osječke pučke kuhinje Maju Cindrić htjeli smo pitati kako je zadovoljna svojim nesvakidašnjim djelatnikom, ali ona nas je za sve informacije uputila na više instance. Ravnatelj Caritasa Osječko-đakovačke biskupije Ivica Rebić kazao nam je, pak, da mu Zakon o probaciji onemogućava govoriti o tome što rade kažnjenici poput Čobankovića.

"Mogu vam samo potvrditi da on radi kod nas i to je sve. Druga je stvar ako Čobanković želi javno o tome nešto reći", ističe Rebić.

Sam Čobanković vjeruje da su nadređeni mu zadovoljni njegovim radnim angažmanom.

"Mislim da nisu očekivali da ću se toliko truditi. Meni se tu sviđa i razmišljam o tome da i ubuduće, kad odslužim kaznu, povremeno dolazim volonterski raditi u ovu pučku kuhinju. Recimo u sezoni godišnjih odmora i općenito kad im nedostaje ljudi", napominje Čobanković.

Trenutačno, osim što ima svakodnevne obvezE u pučkoj kuhinji, pomaže djeci. Čeka da "odguli" svojih 730 sati, pa će onda odlučiti čime će se baviti. Čobanković se praktično politički umirovio, otišao je iz Sabora, a već se ranije nije kandidirao niti za jednu dužnost u HDZ-u. Sada je samo običan član.

Čobanković je proglašen krivim za zloupotrebu položaja i ovlasti i osuđen je na godinu dana zatvora što mu je odmah nagodbom s USKOK-om pretvoreno u rad za opće dobro. (D. CIGLENEČKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter